Nem hosszabbították meg a csehországi szükségállapotot

Forrás: MTI

 2021. február 12. 10:08

A parlamenti alsóház csütörtökön késő este elutasította a vasárnap lejáró szükségállapot meghosszabbítását.

Az október 5-én kihirdetett szükségállapot immár hatodik meghosszabbítását 30 nappal, azaz március 16-ig a kisebbségi koalíciós kormány kérte a képviselőháztól. Andrej Babis miniszterelnök a szükségállapot meghosszabbítását a romló járványhelyzetre való hivatkozással indokolta. Szerinte bizonyos óvintézkedéseket csak a szükségállapot idején lehet elfogadni.
Az ellenzéki pártok elutasító álláspontjukat pedig azzal indokolták, hogy a kormány a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta gyakorlatilag nem volt hajlandó figyelembe venni az ellenzék véleményét, javaslatait, és kaotikusan kezelte a pandémiát. Meglátásuk szerint nincs szükség ilyen hosszan tartó szükségállapotra, mert a problémákat egy válságkezelő törvénnyel is meg lehetne oldani.

Csehországban is romlik a járványhelyzet

Fotó: 123rf

Csehországban a járvány tavaly márciusi kitörése óta több mint egymillió ember fertőződött meg, több mint kilencszázezren már kigyógyultak a kórból. A pandémia áldozatainak száma meghaladta a 17 700-at. A kórházak rendkívül leterheltek, több mint hatezer koronavírusos beteget kezelnek, közülük mintegy ezer ember állapota tekinthető súlyosnak. A kormány péntektől kezdve lezárt három járást, és jobban korlátozta az ottani lakosság mozgását. Az intézkedés betartását a rendőrség fogja ellenőrizni.