Nem látni még a kijárási korlátozás végét Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 29. 16:43

Miközben Ausztriában bizonyítottan megjelent az koronavírus omikron mutációja, Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn szakértők bevonásával értékelik a november 22-től elrendelt kijárási korlátozás eddigi tapasztalatait.

A kancellári hivatal tájékoztatása szerint jelen helyzetben alapos egészségügyi és gazdasági értékelésre egyaránt szükség van. Mint ismert, Ausztriában szövetségi szinten „hivatalosan” december 12-ig tart a zárlat – írja szakmai blogjában a GD-Consulting.

Az ORF hírportálja szerint egyelőre nem ismert, hogy a fenti dátum után milyen forgatókönyv alapján indulhat újra az élet, ezzel kapcsolatos döntés a napokban még nem is várható.

becs_123rf

A lockdown hivatalos végétől, december 13-tól a legtöbben egy enyhített zárlatot várnak Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor az osztrák gazdasági kamara elnöke, Harald Mahrer szerint a gazdaságot december 13-től mindenféleképpen újra kell indítani. Érvelése szerint nem lehet az emberektől a „karácsonyt ellopni” és a turizmust tönkretenni.A turizmusgazdaság 15 milliárd eurós hozzáadott értéket teremt az osztrák gazdaságban és ezáltal 200 ezer ember munkája forog kockán, „muszáj a téli turisztikai szezont biztosítani” – jelentette ki a WKO elnöke. Az osztrák kancellár korábbi nyilatkozatai alapján egy dolog azonban biztosra vehető: az oltatlanok számára nem fog véget érni december 12-én a zárlat. A sajtóban és a közbeszédben egyre többet forgó vélekedés, hogy december 13-tól egyfajta – a tavalyi gyakorlatból Ausztriában már ismert – „lockdown light” léphet életbe.

Ennek értelmében a kiskereskedelmi egységek, boltok, üzletek ugyan megnyithatnak, de a nagyobb járványügyi kockázatot jelentő létesítmények, mint például a szálláshelyek, éttermek, kulturális intézmények még nem.

Bécs város egészségügyi tanácsnokának, Peter Hackernek a nyilatkozata alapján a fővárosban a nyitást követően arra készülnek, hogy a vendéglátó egységek látogatását a védettségi igazolások mellett még plusz érvényes PCR-teszthez is kössék, amit "szuper 2G-szabálynak" hívnak. A bécsi laborokban időközben már felkészültek az omikron vírusváltozat kimutatására is, hétfőtől erre a változatra is vizsgálják a leadott mintákat.

 

App a továbbra is nyitva tartó szállodákról

Miközben az országos zárlatnak megfelelően Ausztriában november 22-től a szálláshelyek és vendéglátó egységek is zárva tartanak, a jogszabály enged kivételeket, így az üzleti célú, s egyéb „szükséghelyzetből adódó” elszállásolást, így vannak olyan szállodák, melyek a lockdown ellenére is nyitva vannak. Egy webes alkalmazásban, az openhotels oldalon tartományi bontásban azt is meg lehet nézni, melyek pontosan ezek a szálláshelyek.