Nem maradnak el a karácsonyi vásárok Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2020. október 26. 09:12

A szövetségi egészségügyi minisztérium egységes kereteket és szabályokat dolgozott ki a karácsonyi vásárok megszervezéséhez és engedélyeztetéséhez.

Az egyidejűleg 250 főnél több látogatóra számító rendezvények esetében külön COVID-19 felelős és protokoll kidolgozása szükségese, s az intézkedési tervet az illetékes járási egészségügyi hatósággal jóvá kell hagyatni. Az ételek és italok felszolgálása például nem valósulhat meg a standok közvetlen környezetében, így biztosítani kell a látogatók számára, hogy a védőtávolság megtartásával tudják a vásárt látogatni - adta hírül a GD Consulting hírlevele.

Különleges biztonsági intézkedések mellett rendezik meg Ausztriában a karácsonyi vásárokat

Fotó: 123rf

Bécs Turisztikai Hivatalának, a Wien Tourismus igazgatója Norbert Kettner a remény sugarának nevezte a horizonton, hogy a hagyományos Bécsi Karácsonyi Vásár (Christkindlmarkt) és a mobil jégvarázs (Eistraum) korcsolyapálya megszerezte a szükséges engedélyeket, így megrendezésre kerülhet.

A szilveszteri „utcabuli" azonban elmard Bécsben, mert a területileg koncentrált esemény a hagyományos formában nem lenne kivitelezhető.

A GD Consulting információi szerint az osztrák tartományok karácsonyi vásárárait korlátozásokkal ugyan, de szintén megtartják.

Linzben a helyszínek száma még bővül is, a korábbiakhoz képest idén a Dóm téren is várják a nyugodt adventi hangulatot kereső látogatókat. Salzburgban és Grazban megszorításokkal, de szintén megrendezik az adventi rendezvényeket. Grazban idén például nem lesznek puncsosstandok, de a kézműves vásárok megtartásra kerülnek.

 

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Elfogadták a bécsi karácsonyi vásárokra vonatkozó részletes higiénia koncepciót. Az illetékes egészségügyi hatóság jóváhagyta a bécsi gazdasági kamara (WKO) és a járványügyi szakértők által elkészített részletes biztonsági és higiéniai koncepciót. Ennek értelmében a bécsi karácsonyi vásárok bejáratánál jelzőlámpa szabályozza, hogy a megengedettnél egyszerre több látogató ne lehessen a helyszínen.

A vásár teljes területén kamerákkal figyelik a látogatók eloszlását, így szükség esetén közbe tudnak lépni a csoportosulások kialakulásának megakadályozása érdekében. Ugyancsak a vásárok teljes területén mind a látogatók, mind a személyzet számára arcmaszk viselése kötelező lesz.

A standokat a korábbiakhoz képest szellősebben alakítják ki, a városházánál például a korábban szokásos 150 bódé helyett csak 115 üzemel majd. Az így nyert területen biztosítják, hogy a gasztrostandok környékén az étel-ital fogyasztás kellő védőtávolság betartásával megvalósulhasson. Az étkezésre kijelölt helyen kívül nem lehet ételt és italt fogyasztani.

Az előírások és a higiéniai koncepció érvényesülést „szárnyas rendészek", azaz angyalnak öltözött felügyelők garantálják, akik udvariasan tájékoztatják, figyelmeztetik a látogatókat. Élő zene és kórusok fellépése nem megengedett.

A 18 engedélyezett bécsi vásár listája és nyitvatartásuk ITT.

 

Jó higiéniai gyakorlat útmutató éttermeknek és a karácsonyi rendezvények szervezőinek

A turizmusért is felelős osztrák szövetségi minisztérium és az ausztriai gazdasági kamara (WKO) elkészítette a konkrét gyakorlati útmutatókat a turizmus területén dolgozó vállalkozások számára.

A hatályos előírásoknak megfelelően bizonyos létszám felett az éttermeknek és a karácsonyi rendezvényhelyszíneknek egyedi higiéniai koncepcióval és COVID-19 intézkedési tervvel kell rendelkezniük, amelyet az illetékes egészségügyi hatósággal jóvá kel hagyatniuk.

A kamara mintaképpen több formanyomtatványt elkészített, amely segít a turisztikai vállalkozásoknak testre szabottan kidolgozni a saját dokumentumaikat. A rendezvényekkel kapcsolatos minta megtekinthető ITT, a gasztronómiai egységekre vonatkozó pedig ITT.