Nem zárnak be, csak racionalizálnak a nagy nyugat-dunántúli fürdők

Szerző: Pintér Tüne

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 26. 15:33

Bükfürdőn átfogó költségmegtakarítási intézkedési terv készült, Sárváron egyes szolgáltatásokat és a nyitvatartási időt optimalizálják az energiaárak alakulásának függvényében.

A drasztikusan növekvő energiaárak a rendkívül magas energiafelhasználás miatt jelentős terhet jelentenek a fürdőknek. Ahogy a többi hazai vizes létesítményben, Bükfürdőn és Sárváron is költségmegtakarítási intézkedésekbe kezdtek, ügyelve arra, hogy a vendégélmény ne sérüljön.

 

Energiahatékonysági beavatkozások Bükfürdőn

„Bükfürdőn a gyógyvizes kutak hőfoka 53-56 Celsius-fok, így a gyógyvizes medencék nem igényelnek pluszfűtést, azonban a hideg vizes kútról töltött medencék és az épületek fűtése jelentős gázfelhasználást eredményez. Ennek egy részét tudjuk jelenleg kiváltani a gyógyvízből nyert energia felhasználásával hőcserélőkön keresztül” – tájékoztatta lapunkat Koós Melinda vezérigazgató.

Jelenleg több területen különböző energiahatékonysági operatív beavatkozásokat hajtanak végre, ami a költséghatékony üzemelést szolgálja. A gyógyvízből nyert energia felhasználásával és az egyéb, folytban levő beruházások megvalósulásával a gázfelhasználásukat várhatóan felére tudják csökkenteni.

Bükfürdőn energiahatékonysági beavatkozásokat hajtanak végre a költséghatékony üzemelés érdekében

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa

„Célunk, hogy a jelenlegi fogyasztásunk mértékét úgy csökkentsük, hogy az ne jelentse a szolgáltatások számának és minőségének csökkenését” – magyarázta a szakember.

A földgáz beszerzésére vonatkozó közbeszerzésük jelenleg folyamatban van, várhatóan tőzsdei napi áron fognak tudni szerződni. Átfogó költségmegtakarítási intézkedési tervet készítettek, ami kiterjed szinte valamennyi területre és költségtételre, bíznak benne, hogy ez elegendő fedezetet nyújt a növekvő energiaköltségek ellentételezésére.

„A sajtóhíresztelésekkel ellentétben nem tervezzük a fürdő bezárását, üzemszünetét, az ősz beköszöntével is várjuk a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket. Áremelés nem történt, idén már nem is tervezünk, szeptembertől az utószezoni csökkentett árú belépőjegyek megvásárlásával látogatható a Bükfürdő Thermal & Spa” – cáfolta a negatív híreket a vezérigazgató, hozzátéve, hogy hétfőtől csütörtökig további kedvezményeket biztosítanak a fürdőzők számára.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. idei évi teljesítménye egyébként kiemelkedő, a létesítmény az év első 8 hónapjában minden idők legjobb gazdálkodási mutatóit produkálta.Ehhez nagymértékben hozzájárult a saját üzemeltetésben működtetett vendéglátás, ami az árbevétel 30 százalékát teszi ki, jövedelemteremtő képességével jelentősen segíti a stabil működést.

 

Racionalizálás Sárváron is

„Értelemszerűen jelentős költségcsökkenéssel járna együtt minden energiahatékonyságot növelő beruházás. Ugyanakkor legalább ekkora jelentőséggel bírna minden olyan fejlesztés, mely a piaci alapon történő energiahordozók beszerzésének mérséklése érdekében alternatív, megújuló energiaforrások felhasználásának irányába mutat. Ezek a beruházások azonban, ha most indulnának el, akkor is legalább 2-4 éven belül eredményezhetnek látványos eredményeket” – mutatott rá Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. vezérigazgatója, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A jelenlegi tőzsdei piaci árak alapján az energiaköltségek Sárváron is 10-12-szeresére növekedhetnek, emiatt Sárváron is tervezik az egyes szolgáltatások és a nyitvatartási idő optimalizálását, az energiaárak alakulásának függvényében. A létesítményben jelenleg hőszivattyús rendszerek működnek, de vizsgálják a geotermikus lehetőségek alkalmazását is.

Sárváron is racionalizálják a működés feltételeit, ügyelve arra, hogy a vendégélmény ne sérüljön

Fotó: facebook.com/sarvarfurdo

„Alkalmazkodva a várható helyzethez, több fürdőben racionalizálják a működés feltételeit, ami a nyitvatartási idő, valamint a szolgáltatási kínálat szűkítésével is járhat”– említette a lehetséges megoldásokat a szakember, aki reálisan az infláció mértékének megfelelő emelést lát megvalósíthatónak a közeljövőben.

 

Ágazati támogatást remél a fürdőszövetség

Mint a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Kántás Zoltán hangsúlyozta, a fürdőágazat rendkívül elkötelezett munkavállalói irányában, ennek a pandémiás időszakban már bizonyosságát adták a tulajdonosok és az üzemeltetők. Akkor sokat segített az ágazatnak a kormányzati bértámogatás, illetve járulékmentesség, melyek újbóli bevezetéséért még a nyár folyamán lobbitevékenységbe kezdtek.

„A Magyar Fürdőszövetség a Magyar Fürdővárosok Szövetségével közösen július végén a kormányzatnak és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek címzett levélben hívta fel a figyelmet a nemzetközi gazdasági helyzet következtében beállt problémákra, melyek a fürdőágazat minden szereplőjét egyaránt érintik” – tájékoztatta szerkesztőségünket az elnök.

Horváth Péternél, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójánál tett, augusztus 31-i látogatásuk során ismertették a tagság körében lefolytatott kérdőíves kutatás eredményeit, valamint átadták válságkezelésre vonatkozó javaslataikat. A személyes egyeztetés során, a fürdőágazat fontosságát elismerve Horváth Péter egy olyan átfogó tanulmány elkészítését kérte, ami alapját képezheti a szükséges a kormányzati döntéseknek. Az MFSZ megkezdte a tárgyalásokat a tanulmány mihamarabbi elkészítése érdekében.

„A Magyar Fürdőszövetség minden kormányzati szerv felé intézett kommunikációja során igyekszik hangsúlyozni, hogy a tagság, a hazai fürdőágazat összetétele heterogén, fontosnak tartja kiemelni az eltérő tulajdonosi szerkezetből, az országon belüli elhelyezkedésből fakadó adottságokból, az aktuálisan zajló beruházások adta lehetőségekből, a megkötött vagy épp még megkötés előtt álló szerződések állapotából, a munkaerő piaci helyzetek eltéréséből és minden kapcsolódó, meghatározó paraméterből fakadó különbségeket. Ezek együttes figyelembevételével kérünk a kormányzat részéről támogatást az ágazat egészére vonatkozóan” – nyilatkozta az elnök.