Nemet mondott az építkezésekre Paloznak, fontosabb az élhetőség

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 12:50

Példátlan döntést hozott a Balaton északi partján fekvő, alig 600 lelkes Paloznak önkormányzata. Február 15-től életbe lépett egy új rendelet, amely legalább egy évig megakadályozza az új építkezéseket a faluban.

A február 15-én életbe lépett, az új építkezéseket megakadályozó rendeletet a helyben lakók érdekeire tekintettel alkotta meg a polgármester, a képviselőtestülettel egyetértésben. Eszerint az alig 600 lakost számláló településen mostantól tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást sem szabad végrehajtani. A korlátozás várhatóan 1-3 éven belül, az új rendezési terv és a helyi építési szabályzat elfogadásakor szűnik meg, a már folyamatban lévő (bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező) ügyeket azonban nem érinti – írták Paloznak hivatalos honlapján.

Lapunk megkérdezte Paloznak polgármesterét a döntés hátteréről. Czeglédy Ákos reményei szerint az új építkezéseket leállító változtatási tilalom nemcsak a falu élhetőségének és paloznaki táj értékeinek védelmét, hanem a családi turizmus feltételeinek megőrzését is segíti a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért 1998-ban Hild-díjjal kitüntetett településen.

 

Hotelnek itt nincs helye!

„A lépést a több balatoni településen, így Paloznakon is érezhető építkezési láz indokolta, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a közműhálózat ugyanis nem tudja kiszolgálni az ezek nyomán megnövekedő igényeket, és a hagyományos faluképet is veszélyezteti. A döntés képviselőtestületünk turizmussal kapcsolatos elképzeléseivel is összhangban áll: a tömegturizmus helyett a szelíd, családi turizmus lehetőségeinek megteremtésére koncentrálunk, alkalmazkodva a turisztikai infrastruktúrához" – magyarázta a tilalom turisztikai vonatkozását lapunknak Czeglédy Ákos polgármester.

Félti a Hild-díjjal is kitüntetett hagyományos faluképet az önkormányzat

Fotó: paloznak.hu

A faluban ugyanis jellemzően magánszálláshelyek nyújtanak szálláslehetőséget, egyetlen szolgáltató kínál négynél több szobát. Kivételt képez ez alól a részben Alsóörshöz tartozó Pelso Kemping, mely azonban a falu lakóövezetétől távolabb, a Balaton partján, önálló egységként üzemel.

A Paloznakra érkező családok jellemzően szoros kapcsolatot alakítanak ki vendéglátóikkal, gyermekeik a szálláshelyek saját udvarán játszanak, ahogy az „faluhelyen" megszokott. „Nagyobb kapacitású panzió, újabb kemping megnyitását a későbbiekben sem tartjuk kívánatosnak" – mondta a turizmus.com-nak a polgármester.

 

Bor- és gasztronómia, aktív és kulturális turizmus a fókuszban

Tudomása szerint a településen jelenleg zajló 40 építkezésnek sincs köze a turizmushoz, az egyetlen kivételt a Homola Pincészet beruházása jelenti, mely 3-4 évvel ezelőtt megkapta a borászat fejlesztéséhez, illetve a borászathoz kapcsolódó gasztronómiai és kulturális szolgáltatásokat nyújtó élményközpont létrehozásához szükséges engedélyt.

A borászati és a gasztronómiai vonal ugyanis nagy hangsúlyt kap és támogatást élvez Paloznakon, csakúgy, mint a kulturális és az aktív turizmus, összhangban a tavaszi és őszi szezon megerősítését támogató elképzelésekkel.

„A kerékpáros turizmus erősítésére kerékpáros pihenőt hoztunk létre a balatoni bringaút szomszédságában, itt padok, asztalok, és mosdó mellett fából épített kilátó csábít pihenésre. A balatoni élővilágot, a borvidéket és a falu látnivalóit bemutató interaktív bemutatóhely településünk felfedezéséhez hozhat kedvet, az autósokhoz hasonlóan ugyanis a kerékpárosok is hajlamosak átsuhanni a rövid balatoni partszakasszal rendelkező településünkön, anélkül, hogy körbenéznének. A pihenőt a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával, az idei szezonra különleges, aktivitásra ösztönző szabadidőparkkal bővítjük" – tudtuk meg Czeglédy Ákostól.

Feleződtek a vendégéjszakák 2020-ban

A tavalyi évben a paloznaki turizmus sem zárt jó eredménnyel: hiába volt telt ház a két nyári, főszezoni hónapban, és hiába fedezik fel egyre többen az őszi szezon szépségét, a 21 ezer vendégéjszaka fele a vártnak, így az idegenforgalmi adóból származó 7 millió forint is jócskán elmaradt a megszokottól.
A település legnagyobb eseményét, a 8000 vendéget vonzó paloznaki Jazzpikniket 2020-ban a járványügyi helyzet miatt nem tudták megrendezni, ami a vendéglátóhelyeknek és szálláshelyeknek is jelentős bevételkiesést okozott.

(Fotó: paloznak.hu)

Önvédelemre kényszerült önkormányzatok

Czeglédy Ákos egy korábbi nyilatkozatában elmondta, nem Paloznak az első település, mely jogszabályt hozott a nem kívánatos beépítések ellen, Dörgicse például már tavaly ősszel változtatási tilalmat rendelt el külterületén. Heteken belül Szigligeten is elfogadják a település értékeinek megőrzését szem előtt tartó, új rendezési tervet. Példájukat – a régió táj- és településképeinek védelme érdekében – másoknak is követniük kellene a paloznaki polgármester szerint.

Véleményével Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere is egyetért, aki a hirbalaton.hu-nak nyilatkozva leszögezte: az önkormányzatoknak óriási a felelőssége, hiszen a településképet csak a túlzott beépítést megakadályozó helyi építési szabályzatokkal, a vonzó ígéretekkel kecsegtető befektetőknek ellenállva lehet megvédeni.