Német tartományokban a 3G-t felválthatja a szigorúbb 2G-szabály

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. augusztus 30. 12:16

Több mint két hónap után először ismét meghaladja az ezret a koronavírussal fertőzöttek száma a németországi kórházak intenzív osztályain egy vasárnap közölt kimutatás szerint.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1257 kórházban 1008 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 34-gyel többet a szombatinál. Az intenzív ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma legutóbb június 18-án volt ezer felett. Számuk július közepéig folyamatosan csökkent, majd a vírus delta nevű változatának szétterjedése révén elindult negyedik járványhullámmal ismét emelkedésnek indult.

Az intenzív osztályokra nehezedő teher egyelőre messze elmarad a tavaly év végén, a második hullám legnehezebb szakaszában regisztrált csúcstól, amikor 5762 beteg szorult intenzív ellátásra.

A szövetségi kormány legutóbbi, hétfői összesítése szerint a Covid-19 miatt kórházba kerülők 90 százalékának és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása. Ezért a berlini vezetés az oltási kampány gyorsítására törekszik, és azzal számol, hogy az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseken – közösségi maszkviselés, társas távolságtartás – kívül más korlátozásokra egyelőre nem lesz szükség az oltással rendelkező és a fertőzésen átesett emberek esetében.

Ezt jelzi egy múlt hétfőn bevezetett előírás, az úgynevezett 3G-szabály, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett vendéglőt, edzőtermet és kórházat, a többiek viszont csak friss negatív koronavírusteszttel.

Hamburgban szombaton bevezették a 2G-szabály egy módosított változatát

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor több tartományi kormány mérlegeli, hogy ennél szigorúbb előírást vezetnek be, ha felerősödik a negyedik hullám. A tervek szerint a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabályt alkalmazzák, amely szerint csak a teljes oltással rendelkezők és a gyógyultak tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például szállodában, fodrászatban, színházban vagy sportrendezvényen, és az oltatlanok még friss negatív teszttel sem.

Az egyik tartományi rangú nagyvárosban, Hamburgban szombaton bevezették a 2G-szabály egy módosított változatát, az úgynevezett 2G opciós modellt, miszerint a vendégeket, ügyfeleket zárt térben kiszolgáló szolgáltatások üzemeltetői önként, önálló döntés alapján alkalmazhatják a szigorított előírást.

A szövetségi kormány legutóbbi, pénteki összesítése szerint legalább egy oltást a lakosság 64,9 százaléka, 53 965 720 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 60,1 százaléka, 50 002 224 ember rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 8416 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem 20 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 7150-hez képest. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 12 halálesetet regisztráltak.