Németh Balázs: 200 ezer feletti vendégéjszakát hozhat az atlétikai világbajnokság – videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 06. 15:51

2023 legnagyobb sporteseményére 200 országból több mint 2000 versenyző, 3500 újságíró és 30 ezer külföldi szurkoló érkezhet hazánkba – ismertette az augusztusi atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos várakozásokat Németh Balázs, az eseményt szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A turizmusra és Magyarország turisztikai marketingjére is óriási hatással bíró, augusztus 19–27. között megrendezésre kerülő rangos nemzetközi sporteseményről a vezérigazgató a február 1-jei 30. Turizmus Évadnyitó Gálán tartott prezentációt.

„Az atlétikai világbajnokságot a világ 3. legnagyobb sporteseményeként tartják számon, hazánk történelmében pedig ez lesz az eddigi legnagyobb sportesemény" – hangsúlyozta. Ezt megelőzően a közép-európai régióban sehol nem rendeztek ilyen fajsúlyú versenyt. Az eseményeket a televízió képernyőjén világszerte mintegy 1 milliárd néző fogja követni.

Németh Balázs a budapesti atlétikai vb turisztikai hatásairól beszélt

Fotó: Nagy Mihály / Fóti Péter / Grósz Balázs

A rendezvény nem csak a sportról szól, Németh Balázs szerint jóval több annál: a 9 versenynap során a stadionban 5 délelőtti és 9 esti program várja az érdeklődőket, a belvárosban pedig 6 ingyenesen megtekinthető versenyszám résztvevőinek lehet majd szurkolni. Ilyen lesz többek között a maratonfutás, melynek résztvevői négy kört tesznek majd meg a Budapest legszebb pontjain áthaladó, 10 kilométeres pályán. A start és a cél a Hősök terén lesz, az útvonal az Andrássy úton, a Lánchídon és a Váralagúton keresztül halad, majd a budai Várat és a Várkert Bazárt megkerülve kanyarodik vissza az Andrássy út felé.A 35 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezése a tervek szerin halad, áprilisra befejeződhet. Kivitelezése során a fenntarthatóság fontos szerepet kapott: a korábban lepusztult, elzárt terület helyén üde zöld ligetet varázsolnak a kivitelezők közparkokkal, sétánnyal, a látogatók a rendezett Duna part szépségét is élvezhetik majd.

A kivetítőn a Nemzeti Atlétikai Központ látványterve

Fotó: Nagy Mihály / Fóti Péter / Grósz Balázs

A világbajnokságot követően a stadion karimáján nyilvános, panorámás futópálya létesül, a hobbi sportolók nagy örömére – mutatta be a beruházást Németh Balázs.

A világ figyelmének megszerzése mellett a Budapest 2023 Zrt. a belföldi közönség megszólítását és megmozgatását is fontosnak tartja, egész országot érintő roadshow-val reklámozza az eseményt.

A jegyeladásokkal kapcsolatban megtudhattuk: a 420 ezer értékesíthető jegyből már 100 jegy és bérlet gazdára talált, a vásárlók jelenleg 68 országot képviselnek. A jegyvásárlók 60 százaléka jelenleg külföldi, de a hazai és a külföldi vendégek aránya a későbbiekben vélhetően megfordul.

Az esemény turisztikai szektorra gyakorolt hatásait ismertetve Németh Balázs elmondta: a 9 napon át zajló eseménysorozatra 30 ezer külföldit várnak, akik – a korábbi világbajnokságok alapján mért 3,9 napos tartózkodási idővel kalkulálva – 120 ezer vendégéjszakát tölthetnek majd Magyarországon. Kedvező, hogy az atlétika szurkolói jellemzően magasabb jövedelemstátuszúak, a 35 éven felüli korosztályból kerülnek ki.

Az atlétikai vb jegyeladásainak jelenlegi állása

Fotó: Nagy Mihály / Fóti Péter / Grósz Balázs

A szurkolók mellett 8000 akkreditált résztvevőre számítanak, a versenyzők, edzők, sportdiplomaták, bírók, szponzorok és a média képviselői további 100 ezer vendégéjszakával növelhetik Budapest forgalmát.

Megtudhattuk azt is, hogy a felkészülés izgalmas kihívások elé állítja a szervezőket: igazán nagy kapacitású szálláshely hiányában az eseményre akkreditált résztvevőket 40 különböző szállodában helyezik el. A sportolókat fogadó 11 szállodában pedig minden szempontból egységes körülményeket kell biztosítani" – avatta be a szakma előtt álló feladat kihívásaiba a résztvevőket Németh Balázs.

A teljes prezentációt megnézheti a videóra kattintva.