A német turizmus a fal leomlásának 30. évfordulóját ünnepli

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 10. 11:03

Idén harminc éve omlott le a berlini fal, s a jelentős évfordulóra a Német Turisztikai Hivatal a Hanse Merkur Travel biztosítótársasággal közösen nagyszabású kampánnyal készül.

November 9-én lesz a harmincadik évfordulója annak a pillanatnak, hogy Kelet-Németország és Nyugat-Németország között megnyitották a határokat. A „békés forradalom” és a fal leomlása a német újraegyesítésben csúcsosodott ki.

 

Nemzetközi kampány az elmúlt 30 évről

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) nemzetközi kampánnyal készül az évfordulóra, a kampány stratégiai célja ugyanakkor jócskán túlmutat a jelentős történelmi eseményre való megemlékezésen. A hivatal arra törekszik, hogy reprezentatív áttekintést adjon az elmúlt harminc évben organikusan fejlődő német turizmus legfőbb jellegzetességeiről, valamint a külföldi turisták körében azóta sem szűnő vonzerejéről.

Az újraegyesített Németország rendkívül jó helyzetbe került a nemzetközi turisztikai piacon

Fotó: pixabay

A kampány keretében a szervezők olyan platformot hoznak létre, amelyen mind a 16 tartományból származó kis- és középvállalkozók bemutathatják turisztikai termékeiket és szolgáltatásaikat, ezáltal komoly nemzetközi figyelem irányulhat rájuk.

Ahogy Petra Hedorfer, a DZT vezérigazgatója elmondta: az újraegyesítés korábbi évfordulóira is hasonló, széles hatókörrel rendelkező kampányokkal készültek, ami azt jelzi, hogy ez a történelmi esemény Németország beutazó turizmusának egyik legnagyobb vonzerejét jelenti.

A 30. évfordulót ünneplő eseménysorozat leginkább digitális platformokon zajlik, Instagram-sztorik és közösségi médiakampányok formájában.

Johannes Ganser, a Hanse Merkur utazási marketingszakértője szerint a Hanse Merkur és a DTZ hatékonyan dolgozott együtt már a húszéves évforduló alkalmából is, de a mostani kampány egy korszakváltó történelmi pillanatra fókuszál. A fal leomlása nemcsak a német emberek, de az egész európai turisztikai ágazat számára is jelentős esemény volt.

A németországi beutazó turizmus különböző piacain kulcsszerepet játszó véleményvezérek július és szeptember között az egész országot beutazzák, és rögzítik benyomásaikat, melyek felkerülnek a DTZ Instagram-oldalára, valamint más közösségi médiafelületeire, a www.germany.travel weboldalra, továbbá az influenszerek saját felületeire,  blogjaira a #Germany30reunified, a #HanseMerkur és a #HandinHand hashtagekkel.

A kampány ezen kívül a hagyományos médiafelületeken is megjelenik. Szeptemberben tanulmányutat szerveznek turisztikai újságíróknak, s a központi PR-eseményre – melyen prezentálják a német turizmus elmúlt 30 évét – szeptember 20-án kerül sor.

Ami egykor tiltott zóna volt, ma már látványosság

Fotó: pixabay

 

A dinamikus fejlődés évei

A berlini fal 1989. novemberi leomlása utáni esztendők a német újraegyesítés és a beutazó turizmus növekedésének legdinamikusabb évei voltak, röviddel az újraegyesítés után (a közös keleti és nyugati statisztikák csak az 1993-tól kezdődő időszakot fedik le) a volt Nyugat-Németországban több mint 31 millió, a korábbi NDK-ban pedig 3,4 millió vendégéjszakát regisztráltak.

1993 és 2018 között az újraegyesített országban eltöltött vendégéjszakák száma több mint kétszeresére, 34,7 millióról 87,7 millióra nőtt.

A németországi beutazó turizmus hosszú távú növekedése az újraegyesítés óta felülmúlta az idegenforgalom növekedését mind európai, mind globális szinten.

2006-ban, közvetlenül a labdarúgó-világbajnokság után, az országok márkaértékét nyilvántartó Anholt-GfK Roper Nation Brands Index első alkalommal sorolta Németországot az első helyre az 50 rangsorolt ország közül, Németország azóta is mindig dobogós helyen végez.

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi jelentése alapján Németország 140 ország közül a harmadik helyet foglalja el az üzleti életben, s szintén dobogós helyen áll a turisztikai versenyképességi mutató szerint.

A nemzetközi kereskedelmi vásárok tekintetében is markáns jelenléte van Németországnak, amely első számú európai célország a nemzetközi konferenciák és találkozók számára, és a legnépszerűbb ország a rövid városlátogatásokat illetően is. Az ország Európában a második helyen áll a nemzetközi luxusutazások célállomásaként, és az első számú úti cél a fiatal európaiak számára (15–24 év).

Az is beszédes adat, hogy az országban a nemzetközi látogatók vendégéjszakáinak száma 1993 és 2018 között hatszorosára, vagyis 3,4 millióról 20,5 millióra nőtt.

Kapcsolódó cikkek

Luther sikere 2017-ben

2017. december 20.