Németország már tárgyal az európai országokkal a turizmus beindításáról

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 02. 19:44

Visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt az európai országokra kiadott utazási figyelmeztetését a német kormány, amely már megkezdte az egyeztetéseket a legtöbb német turistát fogadó országokkal, így Magyarországgal is.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden Berlinben elmondta, hogy a tárca előterjesztést készített a szerdai kormányülésre, javasolva, hogy az EU-tagállamokkal és a schengeni övezet EU-n kívüli országaival kapcsolatban vonják vissza az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést, és helyettesítsék országokra lebontott utazási tanácsokkal. Az előterjesztés még tárcaközi egyeztetésen van.

Az általános – és a világ összes országára szóló – utazási figyelmeztetés egyelőre június 15-ig érvényes, de a kormány már elkezdte a tárgyalást a legtöbb német turistát fogadó európai partnerországokkal és a tranzitországokkal arról, hogy miként lehet közösen ismét lehetővé tenni az utazást, és gondoskodni az utazók, nyaralók védelméről a fertőzésveszély ellen. Ezt a "szomszédsági párbeszédet" a következő napokban tovább folytatják – mondta Heiko Maas.

Az előterjesztéssel a szerdai kormányülésen foglalkozhat a német kormány

Fotó: 123rf

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Thomas Bareiß, a német szövetségi gazdasági minisztérium parlamenti államtitkára ugyancsak kedden egyeztetett a kétoldalú turizmus beindításának lehetőségeiről. Az online egyeztetésen részt vett Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese is.

A szaktárca közleménye szerint az online megbeszélésen elhangzott: Németország Magyarország legfontosabb küldőpiaca, az elmúlt évtizedben a német vendégek száma ötödével nőtt. A kétoldalú kapcsolatok újbóli megerősödésére adhat okot, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után a szakmai várakozások szerint a saját szervezésű utazások számának jelentős növekedésére lehet számítani.,

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband – DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.