Németország összes tartományában életbe léptek az újabb szigorítások

Forrás: MTI

 2021. december 28. 10:35

Életbe léptek az omikron nevű koronavírus-variáns terjedésének lassítását szolgáló járványügyi korlátozások kedden Németország összes tartományában.

A legfontosabb új szabály szerint legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

Az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak – így helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket is –, és szilveszterkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen.

Németországban az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak

Fotó: 123rf.com

Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, így például kitiltották őket a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken – kedd reggel 21 080 esetet jelentettek az előző 24 órából, szemben az egy héttel korábbi 23 428-cal –, de megjelent és halálos áldozatot is szedett már az omikron, a SARS-CoV-2 minden korábbinál ragályosabb változata.

A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy az omikron „leváltsa” az egyelőre uralkodó delta variánst, és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát.

A járvány karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt hulláma az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra – például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás – működését is veszélyeztetheti a kormány és szakértői szerint.

A fenyegető omikron-hullám miatt vezették be a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentését szolgáló új korlátozásokat, amelyekről a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányok vezetőinek karácsony előtti tanácskozásán állapodtak meg.

A megállapodás a minimálisan kötelező intézkedésekről szól. A tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak.