Nemnövekedés Hét Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 24. 14:15

Augusztus 30. és szeptember 3. között tartják az V. Nemzetközi Nemnövekedés (Degrowth) Hét rendezvényeit a Corvinus Egyetemen és szerte a városban. A rendezvény apropóján az Ökopolisz és partnerei is egy sor új, zöld programmal és képzéssel jelentkeznek.

Mi az a „nemnövekedés”? A „Degrowth” nem a gazdasági stagnálást vagy visszaesést jelenti, hanem egy új, zöld gazdaságfilozófiát: annak fel- és elismerését, hogy egy korlátos világban a korlátlan gazdasági növekedés nem fenntartható. A növekedés méretbeli, a fejlődés minőségi változás. Nem lehetünk évről évre nagyobbak, de jobbak igen! Hogy hogyan? Erről szól az V. Nemnövekedés Hét és Konferencia több mint 40 tematikus, tudományos jellegű beszélgetése, amelyre már több mint 500 nemzetközi kutató, aktivista és érdeklődő regisztrált. Napközben zártkörű, tudományos viták lesznek, de minden nap 16:30-tól nyilvános és díjmentes rendezvények várnak minden érdeklődőt a Corvinus IV. nagyelőadójában és további négy helyszínen. A nemzetközi események jellemzően angolul zajlanak, tolmács a nagyobb üléseken lesz.

A teljes Nemnövekedés Hét programtáblát ITT érheti el.

 

MÉrték és Jó(l)lét panelbeszélgetés és fórum

Mit jelent az, hogy „Work out of the box!”, avagy Munka és fenntarthatóság? A világ elérte a növekedés határait – a túlnépesedés, túlhasználat, túlfogyasztás, általánosan a „túllövés” állapotában vagyunk. Egy olyan új, nemnövekedésen alapuló gazdasági és világrend kereteit kell megteremtenünk, amely a fenntarthatóság korlátain belül tud társadalmi jólétet és jóllétet teremteni a jelenben és a jövőben is – mindenkinek. Többek között újra át kell gondolnunk azt is, hogy mit értünk MUNKA alatt.

Időpont: szeptember 1., 16.30 h

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, IV. nagyelőadó (Fővám tér 8.)

Előadók: Beate LITTIG a Bécsi Tudományegyetem Fejlett Tudományok Intézetében működő Társadalom-ökológia kutatócsoportjának vezetője; Anne SNICK oktatásfilozófiából doktorált a Leuveni Egyetemen, jelenleg a VITO (Flamant Technológiai Fejlszetési Intézet) munkatársa; SZÉL Bernadett közgazdász, a nemzetközi kapcsolatok és környezetgazdaságtan szakértője, politikus.

A beszélgetést Aurelie Marechal, a Green European Foundation igazgatója és Dirk Holemans, az ECOPRO porjektvezetője nyitja meg.

A részvétel nyilvános, ingyenes és nem kötött előzetes regisztrációhoz. A beszélgetés angol nyelven folyik, szinkrontolmácsolással.

 

„Zöldebb Európát, európaibb zöldeket!” – Fiatal közéleti aktivisták jelentkezését várják a hazai és európai képzésekre

Az ÖkoTanoda képzési program rugalmas, részvételi alapon működő ismeretterjesztő, szervezet- és közösségfejlesztő képzési sorozat. Elsődlegesen civil-zöld aktivizmus iránt érdeklődő, 16-30 év közötti, angol nyelvvel is boldoguló fiatalok jelentkezését várják.

A 2016 őszi dátumok október 1., 29. és november 12. (tervezett). E három képzésen való aktív részvétel egyúttal beugró egy közös brüsszeli tanulmányútra is, amelyre 2017 februárjában kerül sor.

A programot úgy alakítják, hogy akár az EU- és ökopolitikában teljesen kezdő középiskolások számára is hasznos, követhető és motiváló legyen – de egy ifjú politológus vagy humánökológus számára se legyen unalmas. Szakértők segítségével megismerhetjük a zöld mozgalom és az ökopolitika történetét, alapelveit, fogalmait, stratégiáit és dilemmáit. Konkrét esettanulmányok kapcsán vizsgáljuk meg a politikai térképet és a szereplőket, vagyis azt a társadalmi, gazdasági, politikai viszonyrendszert, amelyben a zöldek elhelyezkednek.

Jelentkezni ITT lehet.