Nemzeti emlékhely lett a mátraverebély-szentkúti kegyhely

Forrás: MTI

 2020. június 07. 11:58

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították az évente 200 ezer látogatót fogadó mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet – tájékoztatott a Nógrád megyei búcsújáróhely.

A nemzeti emlékhely olyan, a történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a nemzeti, illetve a magyar nemzet és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősíti, és "identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír" – írta a kegyhely közleményében.

Idézték Orosz Lóránt kegyhelyigazgatót, aki "nagy örömmel" fogadta a Országgyűlés rendelkezését, amely Szentkutat nemzeti emlékhellyé nyilvánította. "Annál is inkább, mert a parlament a bányászati törvényt úgy módosította, hogy ezáltal a kegyhely védettebbé vált a szúpataki mészkőbánya tervezett újranyitásával szemben, amely a csendet, a tiszta levegőt és a természeti környezetet nagyban veszélyeztette volna".

Több fotóból számítógéppel összeállított panorámaképen a Nagyboldogasszony-bazilika belső tere a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

Fotó: MTI / Komka Péter

A közlemény kitér arra is: az évente 200 ezer látogatót fogadó búcsújáróhely az elmúlt hónapok alatt is fejlődött: félig elkészült a Csend Háza, amely télen fűtött, elcsendesedésre alkalmas helyként működik majd az év végétől. Épül a szállások előtti fedett foglalkoztató, a nagy parkolót lezáró kerítés, és elkészült a kegytemplom új, festett ablakainak egy része is.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.