Tovább látható a Budapest aranykorát megidéző fotókiállítás a Nemzeti Galériában

Forrás: turizmus.com

 2024. február 14. 13:00

Áprilisig látogatható a Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt fotókiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Budapest. Az első aranykor című tárlat április 7-ig meghosszabbítva várja a közönséget.

Ahogy arról a kiállítás megnyitásakor beszámoltunk, a  több mint száz művet felvonultató, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a századfordulós fővárost idézi meg, azt az időszakot, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant. A kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy izgalmas válogatást: először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a rohamos léptekben fejlődő századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják számtalan pompás, akkor még fiatal épülettel, melyek ma is ikonikus büszkeségei városunknak.

A századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják a fotók

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

 

A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és lelkes hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest.