Nemzetközi graffiti jammel folytatódik a Budapest Tuning

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 01. 10:10

Szeptember 3-án és 4-én a Meeting of Styles nemzetközi graffiti jam és street art fesztivál tölti meg a Szemeretelep megállóhely melletti placcot: közel 50 magyar és nemzetközi művész érkezik a kétnapos eseményre, ők fogják alkotásaikkal felfrissíteni és színesebbé tenni a 400 méter hosszú falat.

Szürke kerítések, unalmas betonfalak telnek meg élettel és színnel, az élőfestésen túl graffiti workshopok, zene és fesztiválhangulat várható. A hazai underground kultúra képviseletében számítani lehet továbbá ropogós DJ-setekre, break dance bemutatóra és egy freestyle rap versenyre – ez utóbbit egy másik Budapest Tuning nyertes csapat szervezi meg, Budapest Open Mic néven.

A Meeting of Styles 25 éve az egyik legfontosabb nemzetközi graffitis és street art fesztivál, az underground szubkultúrából merítkező eseménysorozat, mely Németországból indult, mára pedig a világ összes kontinensén megrendezik. Az első olyan rendezvénysorozat, mely előmozdította a szubkultúrán belüli hálózatosodást.

graffitijam

Szeptember 3-án és 4-én több mint 10 országból érkeznek művészek a Szemeretelep megállóhely melletti placcra, hogy műveikkel színesítsék a hangfogófalat

Fotó: Meeting of Styles

A festett tűzfalak már hazánkban is bizonyították, hogy a műfajnak - művészeti értéke mellett - jelentős kulturális, értékteremtő és közösségformáló ereje is van: számos lakóövezet és városnegyed válik vonzóbbá, valamint izgalmasabbá az odalátogatók számára, ezzel egyben gazdagítva az ott lakók életét is. A legálfal-koncepció megjelenésével lehetőség nyílt a graffitisek számára, hogy – a nyugodtabb körülményeknek hála – részletgazdagabb és kidolgozottabb falfestményeket készíthessenek.

Szeptember 3-án és 4-én több mint 10 országból érkeznek művészek a Szemeretelep megállóhely melletti placcra, hogy műveikkel színesítsék a hangfogófalat. A szervezők a szomszédos országok mellett az amerikai kontinensről, a Kanári-szigetekről és Ausztráliából is vendégül látnak graffitiseket.

A Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata 2022-ben először indította el a  Budapest Tuning programot, melynek célja, hogy különleges, rendhagyó városélményt adjon a városlakóknak, és a közösségekkel, civil szervezetekkel együtt turbózza fel a várost. A pályázaton összesen 10 kisebb és 3 nagyobb léptékű ötlet valósul meg idén.

A Meeting of Styles – graffiti jam a Budapest Tuning program keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósul meg.