Nemzetközi klímabarát turisztikai regiszter indul Máltán

Forrás: turizmus.com

 2020. október 08. 17:11

A SUNx Málta klímabarát idegenforgalmi nyilvántartást indított el a 2050-re elérendő klímasemleges és fenntarthatósági törekvésekkel kapcsolatban – adja hírül a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A programban a SUNx együttműködő partnerei a World Travel & Tourism Council (WTTC) és a Thompson Okanagan Turisztikai Egyesület (TOTA).

A 2050-es klímasemleges célkitűzéshez igazodó regiszter ötlete már a 2015-ös párizsi megállapodásban is szerepelt, mint annak módja, hogy a felek 2050-ig átláthatóan nyilatkozhassanak és fokozatosan növeljék szén-dioxid-kibocsátást csökkentő törekvéseiket annak érdekében, hogy a globális hőmérséklet az emberi túlélés szempontjából elfogadható szinten stabilizálódjon.

A regiszter jelentősen támogatja az utazási és turisztikai szektort a klímaváltozás elleni harcban

Fotó: climatefriendly.travel

A nyilvántartás a közlekedésre, a vendéglátásra, az utazási szolgáltatásokra és egyéb szolgáltatókra is kiterjed – a legkisebbektől a legnagyobbakig, bárhol a világon, annak érdekében, hogy a gazdaságilag létfontosságú ágazat alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá váljon. A nyilvántartás egyúttal az ENSZ éghajlat-változási portáljához is kapcsolódik.

A kezdeményezés megfelel az EU Green Deal célkitűzéseinek és az ENSZ főtitkárának nemrégiben tett felhívásának, miszerint a turizmus a Covid-19 után klímabarát kell, hogy legyen.

Málta turisztikai minisztere, Julia Farrugia Portelli úgy nyilatkozott, hogy a program nem új keletű Máltán, az országban régóta működik a nemzetközi hajózási nyilvántartás, aminek ez egyfajta kiterjesztése lesz az idegenforgalmi szektorra.