Növénydizájner és virágmagültetés az Európai Történelmi Kertek Napján

Forrás: turizmus.com

 2023. április 20. 11:32

A rangos külföldi és hazai szakemberek részvételével zajló eseményt a Magyar Kertörökség Alapítvány szervezi. A konferencia és a kísérőprogramok részei az Európai Történeti Kertek Napja nemzetközi eseménysorozatnak.

A háromnapos rendezvényen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat a Károlyi-palotában és kertjében - közölte lapunkkal a rendezvényt szervező Magyar Kertörökség Alapítvány.

A nemzetközi konferencia középpontjában idén a kommunikáció témaköre áll, ahol arra keresik a választ, hogy napjainkban a különböző generációk számára hogyan adható át mindaz a tudás, információ, amely e történeti örökséghez kapcsolódik.

A nemzetközi konferencia megnyitóján Lánszki Regő, a kulturális örökséget is felügyelő Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára „A magyar építészetről szóló törvény" kapcsán kifejtette: a törvény deklaráltan kiemelt célja az építési folyamat során a tájépítészet szerepének erősítése. Ennek jegyében az új törvény meghatározott rendeltetésű építmények környezetének kialakításához, valamint adott területeken (pl. közterület) a zöldfelület kialakításához tájépítész bevonását írja elő.

A törvény javaslatot tesz az országos tájépítész tisztség létrehozására is. Emellett a törvény rendkívüli mértékben megnehezíti új zöldterület beépítését.

Tájfotó a Károlyi-palota kerítésén

Fotó: MKA

Herczeg Ágnes, a konferenciát szervező Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) elnöke emlékeztetett, az MKA civil ernyőszervezetként összefogja mindazon szereplőket, akik részt vesznek a történeti, történeti értékű kertek megóvásában, felújításában, üzemeltetésében.

Hangsúlyozta, az együttműködéshez folyamatos párbeszéd, kommunikáció szükséges az érintett szereplőkkel: tájépítészekkel, kertészmérnökökkel, kertészekkel, kulturális örökségvédelmi szakemberekkel, döntéshozókkal és a tudományos élet szereplőivel.

Demeter Szilárd, a házigazda Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának köszöntőjét Sándor Cecília kabinetvezető-helyettes olvasta fel, aki idézve Demeter Szilárdot  a megnyitón emlékeztetett: a Károlyi-palota nagyközönség elől eddig elzárt udvarának felújítását és a kerttel történő egybenyitását követően hosszú évtizedek után az épített és természeti kulturális örökségegyüttes visszanyerte eredeti pompáját, így méltó helyszínéül szolgál nem csak egy kertörökségről szóló tanácskozásnak, de bármilyen kulturális eseménynek.

A konferencián résztvevőként és előadóként számos olyan kertörökséggel foglalkozó nemzetközi szervezet képviselteti magát, mint az International National Trusts Organisation vagy az Európa Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens, de nagymúltú, jelentős tapasztalatokkal rendelkező nemzeti szervezetek képviselői is előadást tartanak a konferencián.

Az 1895-ben alapított és a mindenkori brit uralkodó elnökölte National Trust képviselője, valamint a Portugál Történeti Kertek Szervezetének alelnöke is felszólal az eseményen.

A szakmai előadások és workshopok mellett a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára is szerveznek programokat: április 20-án csütörtök 18 órától "Mit tartogat a jövő? Átalakuló kertek" címmel Nigel Dunnett, világhírű növény-dizájner tart előadást a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az angol tervező azzal vált világhírűvé, hogy a kerteket és közösségi tereket új ökológiai megközelítéssel hozza létre. A konferencia ideje alatt a Károlyi-kert kerítésén poszterkiállítás ad ízelítőt gyönyörű hazai és külföldi történeti kertekből.

Április 22-én szombaton, a Föld Napján pedig egész napos (10-16 óráig) családi program nyújt változatos kikapcsolódási lehetőséget: a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék mellett a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely a tájépítészet alapjaival és a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány pedig a természet érdekességeivel ismerteti meg játékos módon a gyermekeket.

A vadon élő orchideákról olasz nyelvű művészeti foglalkozást tart Silvia Cini művész. Azok számára, akik elméleti tudásuk mellett gyakorlati tapasztalataikat is bővíteni szeretnék, azok az MKA standjánál virágmagültetésen vehetnek részt a sorakozó cserepek erejéig.

A fák testbeszédének olvasásáról Lukács Zoltán kertészmérnök faápoló tart előadást, Remeczki Rita tájépítész tervező kerttörténeti sétái során pedig a Károlyi-kert történetébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A programot a Voice & Brass fúvós kvintett kastélykertekre szabott koncertje zárja.

A részletes program a honlapon olvasható.