Nepálban áprilistól csak vezetővel lehet túrázni a Himalájában

Forrás: turizmus.com

 2023. március 08. 15:21

Nepál kötelezővé tette, hogy minden turista, aki az ország himalájai régiójában túrázik, helyi segítséget alkalmazzon. A Nepáli Turisztikai Hivatal (NTB) szóvivője kedden azt mondta, hogy minden turistának egy bejegyzett túracégen keresztül kell majd vezetőt alkalmaznia.

Az új szabály a Trekkinginformációs Rendszer hatálya alá tartozó, kialakított túraútvonalakra vonatkozik, ahol minden túrázónak engedélyt kell kérnie a NTB-től.

Az új szabály azonban nem érinti a hegymászóipart, amelynek saját szabályrendszere van.

"Az intézkedés segíteni fogja a biztonságos túrázás élményének biztosítását, miközben lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük a túrázókat és időben mentőszolgálatot nyújtsunk bármilyen vészhelyzet esetén" - mondta Mani Raj Lamichhane, az NTB szóvivője, hozzátéve hogy a döntést az ország túraügynökségek szövetségével és a Turisztikai Szakszervezetek Közös Fórumával konzultálva hozták meg.

Lamichhane szerint az NTB-hez évente körülbelül 40-50 eltűnt túrázóval kapcsolatos eset érkezik az útvonal mentén, és a hatóságoknak gyakran gondot okoz a nyomkövetés és a mentés – olvasható az Aljazeera oldalán.

Korábban a turisták egyedül, helyi segítség nélkül, vagy nem regisztrált túravezetőkkel, barátokkal is túrázhattak.

Nilhari Bastola, a nepáli túraügynökségek szövetségének elnöke szerint az új szabályozás mind a túrázók, mind a turisztikai ágazat számára előnyös lesz.

Nepálban áprilistól csak bejegyzett vezetővel lehet túrázni a Himalájában

Fotó: 123rf.com

 

Nepálban számos túraútvonal távol esik bármilyen településtől és sok esetben nem elérhető semmiféle kommunikációs eszköz sem. Vészhelyzet esetén a kihívást jelentő terepviszonyok és az infrastruktúra hiánya miatt a túrázók mentése több órát, de akár napokat is igénybe vehet.

A lépés várhatóan hatalmas lendületet ad a helyi turizmusnak, és munkalehetőséget teremt több ezer túravezető számára. Míg a legtöbb nepáli érintett üdvözölte a döntést, vannak akik aggódnak, hogy az új szabály elriasztja az utazókat Nepál látogatásától.

Februárban Nepál összesen 73 255 turistát fogadott légi úton, ami közel négyszerese az előző év azonos időszakában érkezett látogatószámnak.