Ünnepi teljesítménytúra a Bükkben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 14. 12:51

Népek Tavasza: március 15-én több mint ezer résztvevőre számít a rendező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott, - immár hagyományos - tavaszi sportrendezvényt a Bükk-hegység keleti részén Lillafüred térségében tartják. Bernáth Marietta, a szövetség alelnöke elmondta, hogy Pécstől Miskolcig, az ország különböző részeiből várják az érdeklődőket a túrára. Néhány külföldi résztvevőre is számítanak.

A  gyaloglást négy távon szervezik. A leghosszabb, a 28 kilométeres Kossuth-túra lesz, 24 kilométert kell megtenniük azoknak, akik a Jókait elnevezésűt válasszák. Ezek mellett 16 kilométeren túrázhatnak, akik a Petőfire, és 10 kilométeres távon, akik a Vasvárira  neveznek. Rajtuk kívül iskolai csoportok is részt vesznek ezen a megmérettetésen, akiknek 9 és 11 kilométeres távot kell megtenniük.

Miskolc főutcája, Kossuth Lajos szobrával

Fotó: Mentusz Károly

Az  érkezők idén, a rajt helyszínén Miskolcon, a Majális Parkban, a Királyasztalnál nevezhetnek, ahol büfékocsi is várja őket. A teljesítménytúrát a reggeli órákban indítják el.  Az első három távon résztvevők a teljesítés után a rajt helyszínre térnek vissza. Az  iskolásoknak szervezett  Márciusi ifjak túráján indulók viszont Lillafüreden fejezik be a programjukat. Egyébként a leghosszabb távon résztvevőknek a Bükki Nemzeti Park területén található és az egykori pálos kolostor romjairól nevezetes Szentlélek elérése lesz a legtávolabbi pontjuk. Az iskolások túrája viszont az Örvénykövet is érinti, amely a Bükk-hegység egyik vadregényes, mészkőből álló természeti képződménye.

A rendezők azt ajánlják a túrázóknak, hogy útjuk során a legújabb, a 2019-ben kiadott Bükk térképet használják. A résztvevők elismerésül kitűzőt, emblémával ellátott tollat és csokoládét kapnak.