Népi hagyományaink vendégeskednek a Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 07. 10:44

Szeptember 10-én az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az események középpontjában ebben az évben a lakodalom áll. Lakodalmi sütemények, zenés, táncos programok, kézműveskedés várja a látogatókat.

Az esemény idei tematikája a lakodalom lesz

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Fehérgalamb-kereséstől a menyasszonyfektetőig, leány- és legénybúcsútól a menyasszony öltöztetésén át a lakodalmi menetig, és esküvői szertartásig követhetjük nyomon a hagyományos lakodalmi rítusokat a Skanzen három tájegységében.

Mesterség- és viseletbemutatók mellett vőfélyverseket tanulhatnak az érdeklődők, készíthetnek rozmaring koszorút, hímezhetnek jegykendőt, tanulhatnak lakodalmi dalokat és táncokat.

A hagyományos gasztronómiában tett kalandozás során süthetnek rétest, megtudhatják a sváb színes kuglóf receptjét, de kóstolhatnak cukorperec és dióstorta mellett lakodalmi italokat is.

A látogatók lakodalmi dalokat és táncokat is tanulhatnak

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A színpadi programok a vőfélyek köszöntőjével kezdődnek. A menyasszonyos és vőlegényes háztól a vacsorán át a gyertyástáncig ér a táncban elmesélt történet, melyet egy össztánc koronáz meg.

A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg.