„Kis ujjak, szakértő kezek” mottóval a fiatalokat szólítja meg egy országos programsorozat

Forrás: turizmus.com

 2024. március 30. 19:02

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva idén április 5. és 7. között tartják a XI. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét.

A rendezvényhez közel ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott kézműves programokkal az ország minden tájáról, hogy a nagyszabású programsorozat három napján a mesterek a kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat.

Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg.

A kézműves mesterségek között a látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, a hímzést, csuhé, szalma gyékény-fonást, a nemezelést, bőrművességet, a kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést, készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből vagy üvegből, de fából esztergált játékokat is.

Így lesznek a kis ujjakból szakértő kezek

Fotó: NESZ

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.

A rendezvény idei mottója: „Kis ujjak, szakértő kezek” – Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy idén külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő, több száz éves szellemi és gyakorlati tudás átadása, ami egyben az egyes kézműves szakmák tovább élésének a záloga.A rendezvény célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére, a tudásátadás fontosságára, másrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei és amelyek folyamatosan várják a népi kultúra iránt érdeklődőket programjaikkal.

Az egyes helyszínek részletes programjai felkerülnek az Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapjára.