Népi kézművesek I. Országos Hétvégéje

Szerző: Elek Lenke

 2014. március 24. 17:06

A népi kézművesség soha nem volt annyira kedvelt és divatos, mint ma. De hogy sokunkhoz – no meg, a külföldi turistákhoz is – eljusson, találták ki e művészeti ág szövetségei, hogy bemutatkozzanak, április 4-6. között.

Alkossunk együtt – országszerte! Ez a szlogen híven tükrözi, hogy élő hagyományokról, mesterségekről van szó, amelyek ma népszerűbbek, mint valaha. A szappanfőzéstől a kürtőskalács készítésig és a szépséges kerámiákig széles a skála. Ahogyan hétfőn a  Hagyományok Házában rendezett sajtótájékoztatón Halász János, fővédnök, kulturális államtitkár hangsúlyozta, ma már tudjuk, a népművészet az anyanyelvünk, amelyet nem lehet elfelejteni.

Az ország alkotóházai és műhelygalériái közül több mint félszáz tárja ki a kapuit, várja a látogatókat, akik kipróbálhatják a fogásokat, megismerkedhetnek a munkafolyamatokkal. Mindez részét képezi a bel- és külföldi turisztikai attrakcióknak, helyi látnivalóknak is, és kapcsolódik e művészeit ágazat európai hétvégéjéhez.

Ugyanakkor vidéken – és egyre inkább a kisebb városokban is – a népi kézművesség egyben hétköznapi közösség-kovácsoló erő, alkotó program azoknak is, akiknek nem ez az életük, a megélhetési forrásuk és fő mesterségük.

A www.ahazak.hu és a www.nesz.hu – a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének honlapjain - rátalálunk a részletes programokra.