Ősztől látogatható a Néprajzi Múzeum új, minden eddiginél átfogóbb állandó kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2024. április 25. 11:06

Már épül, és a tervek szerint szeptemberben nyílik meg a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb, mintegy háromezer műtárgyat bemutató állandó kiállítása.

A régi értékeket megőrző és felújító, valamint új értékeket létrehozó városi fejlesztés, a Liget projekt a legnagyobb kulturális fejlesztés Európában, amelynek részeként a Néprajzi Múzeum is megnyithatta kapuit 2022-ben – emlékeztetett Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a kiállítás előkészületeit bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Az átadás óta a felújított Ligetet és intézményeit mintegy hárommillióan látogatták meg. Az elmúlt két évben a Néprajzi Múzeum elkezdte belakni az új otthonát és időszaki bemutatókat rendezett, valamint az új, állandó kiállítás koncepciójának tervezése zajlott.

A múzeum gyűjteményének minden korábbinál nagyobb része lesz megismerhető az épülő kiállításon, amely a tervek szerint szeptemberben nyílik meg – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a munkálatok miatt az épület júniusban, a múzeumok éjszakáját követően szeptemberig zárva lesz. Azonban a tetőkert, a konferenciaterem, a könyvtár és az étterem zavartalanul látogatható marad.

A főigazgató elmondta, hogy az új kiállítás háromszor nagyobb területen mutatja be a gyűjtemény magyar és nemzetközi vonatkozású anyagát, mint a régi, Kossuth téri épületben. A nagyszabású tárlaton nyolc tematikára osztva ismerhetik meg a látogatók a magyar hagyományokat és más népek kultúráját. A bemutatón a gyűjteménybe került műtárgyak élete, a szakemberek terepmunkája, a múzeum története, a népművészet is fókuszba kerül, miközben a művészet és az etnográfia viszonyáról, az őstörténeti kutatásokról, az örökség fogalmáról is képet kapnak a látogatók.

"Az új tárlatban egyszerre, egymásra reflektálva tudjuk bemutatni a magyar, a Kárpát-medencei és a távolabbi kultúrákat és civilizációkat képviselő tárgyainkat" – fűzte hozzá.

A tervek szerint szeptemberben nyílik meg a kiállítás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő szakmúzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga, amely a 17. századtól napjainkig mutatja be a mindennapi élet, az emberi lét, a közösségi kapcsolatok különböző megnyilvánulási formáit.

Az ezredfordulótól kezdve a Néprajzi Múzeum a muzeológiai kutatások és a néprajzi muzeológia megújításának egyik legfontosabb magyarországi központjává vált, ahol kiemelt hangsúlyt kap a kortárs társadalmi jelenségek dokumentálása, a meglévő műtárgyállomány digitalizációja is.

A nyári zárvatartás alatt a Néprajzi Múzeum kiállításai, múzeumpedagógiai és szakmai projektjei fesztiválokon, a Petőfi Kulturális Program részeként számos vidéki helyszínen, valamint külföldi nagyvárosokban lesznek elérhetők.