Tíz helyszín, ahol megnézhetjük a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című vándorkiállítását

Forrás: turizmus.com

 2024. április 08. 12:01

A Néprajzi Múzeum Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek / Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji címen utazó kiállítást indít. A tárlat első állomása Tiszakarád, ahol 2024. április 8. és 15. között az itt élők is megismerhetik Erdős Kamill ciganológus örökségét.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben „álruhában járó", legendás kutató, a „szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924–1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak. A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, melyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be. Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány–cigány, cigány–nem cigány és a cigány–a cigányság iránt érdeklődő kutató viszonyrendszerei. A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, melyek ugyancsak a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.

Erdős Kamill (jobbról a második), Hajdú András és a Faragó testvérek, Kétegyháza, 1956

Fotó: Néprajzi Múzeum

 

Az utazó kiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Program keretén belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.  Ennek köszönhetően a Néprajzi Múzeumban őrzött tudás most a legkisebb településen is elérhető válik, hol szakszerűen, hol élményszerűen.

Az Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek / Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji című utazókiállítás helyszínei és időpontjai 2024. áprilistól június végéig:

  1. Tiszakarád: április 8–15.
  2. Hajdúszovát: április 16–23.
  3. Tiszakeszi: április 24–29.
  4. Bajót: április 30 – május 7.
  5. Kápolnásnyék: május 8–14.
  6. Torony: május 15–23.
  7. Mosonmagyaróvár: május 24–29.
  8. Devecser: május 30 – június 6.
  9. Iharosberény: június 7–18.
  10. Dombóvár: június 19–28.