Népszerű a II. kerületi Jane Goodall Tanösvény

Forrás: turizmus.com

 2018. május 04. 10:48

A jane Goodall Tanösvények a helyi élőhelyek és élőlények védelmében indítanak projekteket a világ 24 országában. Ilyen terület a II. kerületi Vöröskővár-hegy környéke is.

A Vöröskővár-hegy környékén olyan védett fajok élnek, mint a kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius), a  közönséges ürge (Spermophilus citellus), vagy például a vajszínű atracél virág (Anchusa ochroleuca). Ennek a területnek a bemutatására, bizonyos fokú védelmére hozták létre megszállott természetvédők a tanösvényt. Ahogyan a Jane Goodall egyesület magyarországi ügyvezetője, Kádár András fogalmazott,  egy ilyen tanösvény létrehozásával jobban odafigyelnek az emberek erre az apró, elszigetelt élőhelyre.

Dr. Jane Goodall személyesen engedett vissza két siklót a természetbe

Fotó: Jane Goodall Imtézet

Jane Goodall 2016 májusában járt hazánkban, és ellátogatott erre a területre, ami teljesen elvarázsolta. A tanösvény létrehozásában részt vette a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztálya, az építési költségekhez a II. kerületi önkormányzat is hozzájárult. A tanösvény szakmai átadása április 15-én történt meg.

A tanösvény hat táblából áll, és körülbelül 1 km hosszú. Az utolsó táblaképen lévő piktogramok arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen viselkedési szabályokat kell betartaniuk az ide látogatóknak, hogy valóban fennmaradhasson az élővilág a területen.