Népszerűek voltak tavaly a Zsolnay Örökségkezelő programjai

Forrás: MTI

 2020. január 21. 17:30

2019-ben több mint 600 ezer ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire és rendezvényeire.

A 2019-ben több mint 2500 programot szervező cég a Zsolnay Negyedben növelni tudta a fizető látogatók számát, így összesen 273 ezer látogatót fogadtak a kulturális létesítményben.

A Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferenciaközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, valamint a pécsi ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket üzemeltető ZSÖK közleményében kiemelte:

a családoknak nyújtott szolgáltatások bővítésének és az ezzel kapcsolatos marketingtevékenységnek köszönhetően megháromszorozódott az eladott családi jegyek száma a negyedben.

Épület a Zsolnay Negyedben

Fotó: Wikimedia Commons

A legnagyobb érdeklődés továbbra is a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény iránt volt, és nagy népszerűségnek örvendett a Planetárium és Látványmanufaktúra is.

A tavaly több mint 1700 eseménynek helyet adó negyedben nyáron és ősszel zajló Munkácsy-kiállításnak köszönhetően az m21 Galéria látogatószáma minden eddigi rekordot megdöntött.

A pécsi világörökségi helyszínek látogatószáma 2019-ben megközelítette az 50 ezer főt, mintegy 5 százalékkal többen keresték fel az ókeresztény sírkamrákat, mint 2018-ban.

Nagy népszerűségnek örvendenek az újonnan bevezetett programok, mint a Föld alatti Pécs – séta a város alatt, de a régi kedvencek is, mint az Éjszakai tárlatjárat.

A Kodály Központban több mint kétszáz programon csaknem százezer vendég vett részt. Sikert hozott Al di Meola és a Boban Markovic Orkestar fellépése, de a hazai kedvencek is, mint például a Budapest Bár, a Honeybeast és a 30Y Kocsmakoncertje Mucsi Zoltánnal.

Ablakok a Zsolnay Negyedben

Fotó: 123rf.com

A ZSÖK belvárosi helyszínein, a Művészetek és Irodalom Házában, a Középkori Egyetemnél, a Boldogság Házában és a Pécsi Galériában mintegy 33 ezren fordultak meg tavaly összesen 120 programon.

A ZSÖK városi rendezvényeket, fesztiválokat is szervezett, azokon 2019-ben több mint 154 ezer látogatónak nyújtottak kikapcsolódást. A Zsolnay Fényfesztiválon több mint 80 ezer látogató vett részt.

Az ősszel ellenzéki többségbe kerülő pécsi közgyűlés novemberben visszahívta tisztségéből a ZSÖK ügyvezetőjét, Vincze Balázst; a testület új, ideiglenes ügyvezetőt nevezett ki a társaság élére, Rózsa Zoltán korábbi helyettes személyében.