Népviseletesbaba-kiállítás nyílt Nemesnádudvaron

Forrás: turizmus.com

 2019. november 28. 11:14

Baba-Tár-Ház néven különleges kiállítás nyílt a Hajós és Baja között található, többek között 600 házas pincesoráról is nevezetes Nemesnádudvaron.

A település turisztikai vonzerejét növeli az a különleges projekt, amelyet az alig 2000 lakost számláló község a közelmúltban valósított meg. A fejlesztés csaknem 100 millió forintos pályázati támogatásban részesült.

A felújított Baba-Tár-Ház épülete

Fotó: Baba-Tár-Ház

A sváb építészeti elemeket hordozó épület teljeskörű felújítása mellett egy unikális helyi gyűjtemény is látogathatóvá vált, mely egyszerre babagyűjtemény és a Kárpát-medence népviseleteinek átfogó bemutatója.

A több mint 600 babából álló gyűjtemény egyedülálló az országban, s bár eddig is megtekinthető volt, a turistafogadás feltételei nem voltak adottak. A kiállítás ugyanakkor ennél jóval többre is hivatott: különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú, társadalmi státuszú emberek ruházatának bemutatását vállalja babákkal, interaktív elemekkel és korabeli felvételekkel.

Néhány a kiállítás 600 darabos gyűjteményéből

Fotó: Baba-Tár-Ház

A babákat két helyi lakos, Fölházi Jánosné Hajdu Zsuzsanna és Frank Gáspárné Metzinger Éva ajánlotta fel a múzeum számára.

 

Edutainment és további lehetőségek

A legszebb és legkülönlegesebb viseletes babákat Kárpát-medence óriástérképén helyezték el, a látogatók érintőképernyős monitoron keresztül ismerhetik meg, milyen sok információt – családi állapot, anyagi helyzet, kor – és üzenetet hordozott egykor az öltözet.

A gyűjtemény az edutainment, azaz a szórakozva tanulás eszközei segítségével jól kiegészíti az iskolai oktatást is.

Az iskolai oktatás kiegészítésére is lehetőség nyílik

Fotó: Baba-Tár-Ház

A kiállítótérben a népviseletes babák mellett szövetminták, az adott területre jellemző néphagyományok bemutatására, időszakos kiállításokra, vadász-, borász- é egyéb események megrendezésére is van lehetőség.

Ezen felül helyet kapott az épületben egy interaktív foglalkoztató is, ahol játékos, kreatív kézműves foglalkozások valósulhatnak meg, családbarát légkörben. Az épület teljes mértékben akadálymentes.

 

 

Csomagba foglalva

Nemesnádudvar jelentős potenciállal bír a kulturális, a bor- és a gasztronómiai turizmus terén, a most átadott turisztikai központ pedig tovább gazdagítja a látnivalók sorát. Így akár komplex turisztikai csomagok kidolgozása is lehetővé válik, melyek megkönnyítik a település turisztikai kínálatának piacra vitelét, térségi és regionális hálózatokba való bekapcsolását, ismertebbé tételét.