Érzékekre ható turizmusmarketing

Forrás: turizmus.com

 2017. október 29. 08:43

Döntéseink 90 százaléka emocionális. A marketing, eddig mégis a racionális 10 százalékkal foglalkozott. A neuromarketing az eddig ismeretlen 90 százalékra fókuszál.

Miért és hogyan befolyásolja a vásárló döntését egy ásványvizes palack kinyitásakor szisszenő hang? Milyen színűre tervezzük egy családbarát szálloda logóját, hogy az meggyőző legyen a célcsoportnak? Hogyan alakul ki agyunkban a vásárlói döntés? Az erős brandek milyen területeket aktiválnak az agyban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a marketing legújabb irányzata, az agykutatás eredményeit az eladásöszöntési praktikákkal egyesítő neuromarketing.

Mivel a bécsi turisztikai szakemberek neuromarketingre alapozott eljárásai egyre-másra hozzák a sikereket, a szakmában egyre többen forgatják Hans-Georg Häusel írásait, aki a márkaészlelés helyét és hatásmechanizmusát tanulmányozza az agyban, s számos ezzel kapcsolatos marketingszakkönyv (Top Sellers, Brain View) szerzője.

A turisztikai értékesítést a jövőben egyre inkább a digitális eljárások és a neuromarketing  kombinációja fogja meghatározni – elemzi a helyzetet blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

Ahogy arról egy évvel ezelőtt beszámoltunk, a bécsi turizmusstratégiát az agykutatás területén elért eredményeket a korszerű marketingeljárásokkal ötvöző neuromarketing alapvetései mentén dolgozták ki. Bécs város turisztikai márkakézikönyve alapján az arculat tavaly óta képi elemekben letisztultabb lett, a prémium desztináció jelleget erősíti, üzenetében pedig az élmény-pillanatok „most és mindörökké“ való megélhetőségét hangsúlyozza. Az új márkaesszencián alapuló üzenettel elsősorban a visszatérő jelleggel érkező prémium turistákat kívánják elérni. Az új szlogen ennek megfelelően: Bécs – Most – Örökre.

Bécs marketingje az érzékekre is hat

Fotó: Wien Tourismus