Nevet változtat az amszterdami Ermitázs

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 09:22

Az amszterdami Ermitázs ezentúl H'ART Múzeum néven lesz ismert, ezzel megszüntetve kapcsolatát a szentpétervári Ermitázzsal.

Az amszterdami Ermitázs az ukrajnai orosz invázió tiltakozásaként döntött a névváltoztatás mellett. A hollandiai múzeum az eredeti, szentpétervári Ermitázzsal egy évvel ezelőtt megszakította kapcsolatait, és szeptember elsejétől a H'ART Múzeum nevet fogja viselni. Az Amszterdam központjában található kiállítóhely 2009 óta az orosz anyaintézet filiáléjaként működött, de mostantól önálló múzeumként fog üzemelni – írta meg az Euronews.

A szeptermberben nevet váltó múzeum a londoni British Museummal, a párizsi Pompidou Központtal és a washingtoni Smithsonian American Art Museummal fog együttműködni.

Szeptembertől nevet vált az amszterdami Ermitázs

Fotó: 123rf.com

 

Annabelle Birnie, az újjáalakult H'ART Múzeum igazgatója elmondta, hogy nagyobb művészeti kiállítások mellett bensőséges bemutatókat is terveznek. Az első nagyszabású kiállítás a tervek szerint 2024 közepén nyílik meg az orosz születésű Vaszilij Kandinszkij műveiből, együttműködve a párizsi Pompidou Központtal.

2026-ban a British Múzeum Női erő című kiállítását fogadja majd a megújult múzeum.