New York titkos szigete

Forrás: turizmus.com

 2018. január 08. 09:16

New Yorknak van egy olyan szeglete, ami nem szerepelt még filmekben, és nem látogatják turisták. A North Brother Island Manhattan-től sincs messze.

Amerika történelmében fontos szerepet játszott a sziget, amely hivatalosan ma is a város tulajdonában van, és az East River környékén, a déli Bronx és a Rikers Island ipari övezetében található.

Száz éve járvány-karanténként szolgált, itt temették el a fertőző betegségek áldozatait, és itt emelték az egyik leghírhedtebb börtönt.  Ma is csak hajóval lehet megközelíteni, ám a parti őrség éber szemekkel figyeli minden hajó kikötését. Nincs itt ugyanis mit nézni – legalábbis most még nincs. A hajdani kórházak és a börtön siralmas látványt nyújtanak.

Érdekes megfigyelni, hogyan alakult át a terület állat-és növényvilága ekkora elszigeteltségben. A North Brother Island-et ma afféle madárszentélynek tekintik, gyakorlatilag minden kisemlős kipusztult a szigeten. A területet a New York Park Management kezeli, amely alkalmanként látogatási engedélyt ad kutatóknak.

Érdekes turistalátványosság lehetne a ma elzárt terület

Fotó: en.wikipedia.org

Pedig érdekes túrákkal szolgálhatna a sziget, hiszen olyan, hajdani stílusban emelt épületek találhatók itt, mint például a fertőző betegek részére emelt tuberkulózis pavilon. Sok épület építése 1943-ban befejeződött, de soha nem használták kórházként, időközben ugyanis feltalálták a hatékonyabb gyógyszereket és megszűntek a járványok. Egy időben a II. világháború veteránjainak és családjaiknak volt itt – többnyire ideiglenes – otthona.

Egy időben fiatal kábítószer-használók gyógyultak itt, de később  ez a funkció is megszűnt. Az olykor vandalizmussal tönkretett régi házak és az elvadult növényzet egzotikus-romantikus látványt nyújt.

A jövő egyelőre tisztázatlan. De az a tény, hogy több internetes fórumon szerepel a sziget, azt jelzi, lehet, hogy valamelyik befektető hamarosan felismeri a területben rejlő befektetési és turisztikai lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek

Szállodai élményrangsor

2017. december 18.