Nézők előtt tartják a Prágai Tavasz négy koncertjét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 10. 09:08

A Prágai Tavasz négy kiválasztott koncertjét idén már a nézők is megtekinthetik. A koronavírus-járvány miatt tavaly a nemzetközileg ismert komolyzenei fesztivál összes koncertje virtuális térben, online formában valósult meg.

A cseh kulturális minisztérium a folytatódó járvány miatt idén új koncepciót dolgozott ki és szigorú óvintézkedéseket foganatosított, amelyek lehetővé teszik, hogy négy koncertet mintegy 300 ember a helyszínen megnézhessen és meghallgathasson. Minden nézőnek egyebek között friss negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie, és kötelező lesz a legalább PPF-2-es légzésvédő maszk viselete.

Elsőként május 12-én, a fesztivál nyitókoncertjén lesznek nézők, amelyet másnap, május 13-án megismételnek. A fesztivál megnyitóján már hagyományosan Bedrich Smetana cseh zeneszerző Hazám című alkotását adják elő. A Collegium 1704 zenekart Václav Luks karnagy fogja vezérelni. A koncertekre a prágai Vigadóban került sor. Nézők jelenlétében zajlik le június 3-án a rendezvényt záró koncert is.

A Prágai Tavasz zenei fesztivál programja a legutóbbi változat szerint 23 ingyenes koncertet kínál az érdeklődőknek. Az összes koncertet a fesztivál weboldalán lehet megtekinteni, több kiválasztott koncertet pedig élőben közvetít majd a közszolgálati Cseh Televízió és a Cseh Rádió.

Budapesten jelenleg is, május 7. és 24. között zajlik a város új kulturális fesztiválja, a Bartók Tavasz, amelynek összes programja online várja a közönséget.

(Borítókép: 123rf.com)