Nincs több műanyag Glastonburyben

Forrás: transindex

 2019. február 28. 14:31

Európa egyik legnagyobb fesztiválja, az angliai Glastonbury fesztivál kitiltja a rendezvény területéről az egyszer használatos műanyag palackokat.

A népszerű fesztivál után felhalmozódott szemétmennyiség többször felháborodást váltott ki a természetvédők részéről. 2017-ben például 1,3 millió pillepalackot használtak el a fesztiválozók. Emily Eavis, a fesztivál egyik társszervezője, a fesztiválalapító Michael Eavis legkisebb lánya elmondta, hogy a tavalyi évet a logisztika kidolgozásával töltötték. A fesztivált 1970 és 1981 között minden évben megrendezték, azóta pedig ötévente tartanak egy „parlagévet”, amelyben a helyiek, a közösség és a talaj pihentetését célozzák meg. Ilyen év volt a tavalyi is, amikor a szervezők a szolgáltatókkal, menedzserekkel és helyi szervezőkkel tárgyaltak a műanyag kitiltásáról.

2011-es kép a Glastonbury fesztiválról

Fotó: Wikimedia Commons

Emily Eavis elmondta, hogy jelenleg a vizes flakonok kitiltásán dolgoznak, és javasolják a résztvevőknek, hogy saját palackjaikkal érkezzenek az eseményre. A helyszínen újrahasznosítható üvegeket is lehet majd vásárolni. A fesztivál előzőleg már kitiltotta a műanyag eszcájgot és tányérokat, valamint az egyszer használatos pohárfedőket, és a beugrós karszalag is anyagból készül.

Kapcsolódó cikkek