Nincs veszélyben a Kvarner-öböl vize

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 18:23

A rijekai olajfinomítóból május 12-én a tengerbe szivárgott olajszennyeződés nem veszélyezteti a Kvarner-öböl vizének tisztaságát – közölte szerkesztőségünkkel a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselet-vezetője.

A Kostrenához közeli olajfinomítóból történt kiszivárgás csupán kisebb tengerszennyeződést okozott és a horvát hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy azt nagyon gyorsan – tíz napon belül – és hatékonyan eltávolítsák – tájékoztatott Skenderovic Marin.

Elmondása szerint, mivel Horvátország számára a turizmus a legfontosabb gazdasági húzóágazat, a helyi sajtó kiemelt figyelemmel kíséri az effajta, akár jelentéktelenebb „incidenseket" is. Jelen esetben az illetékes állami, valamint helyi szervek, önkormányzatok is időben reagáltak. A rijekai finomító is mindent megtett annak érdekében, hogy a kialakult helyzetet minél előbb orvosolja, illetve továbbra is azon vannak, hogy a jövőben semmilyen ehhez hasonló kellemetlenség ne történhessen meg.

A szennyezés csak a finomító közvetlen közelére terjedt ki, és semmiféle hatással nem volt a Kvarner-öböl tengervizének tisztaságára. Ebből következően az előttünk álló szezonban az ideérkező turisták mind Kostrenában, mind a Kvarneren teljes biztonságban érezhetik magukat, és semmiféle kellemetlenséggel nem kell számolniuk – hangsúlyozta a képviselet-vezető.

 

A magyar turisták a horvát régiók közül egyébként a Kvarner-öböl térségét keresik fel a legnagyobb számban. A tavaly Horvátországba látogatott 465 ezer magyar közül több mint 126 ezren választották a Kvarner térségét, illetve a közel 2,5 millió magyar vendégéjszakából 617 ezret a Kvarner-öböl szálláshelyei realizáltak.