Női szuperhősök budapesti tűzfalakon

Forrás: turizmus.com

 2022. október 13. 12:48

,,Hétköznapi Istennők - nők, lányok a mindennapokban" címmel májusban hirdetett közös művészeti pályázatot a Színes Város Csoport és a Budapest Brand Nonprofit Zrt.

A rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt a gyerekeknek arra, hogy megmutassák milyen női szerepeket látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben.

A pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő magyar képzőművészek, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 1-2. alatti legál murális alkotás, amely felület a MÁV tulajdona. Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg az október 13-án átadott falakon, így színesítve tovább a Színes Város Csoport missziójaként a budapesti városképet.

A Színes Város Csoport és a Budapest Brand 2022 májusában hirdetett közös művészeti pályázatot ,,Hétköznapi Istennők - nők, lányok a mindennapokban" címmel, két korcsoportban; alsó (6-10 éves korcsoport) és felső (11-14 éves korcsoport) tagozatos általános iskolások részére.

A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra. A nyertes pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi, Budapesten élő és alkotó grafikus, street art művész, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 2. szám alatti legál murális alkotás.

A művészeti falfestést kapott fal két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány – mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta.

Bakos Zsuzsi alkotásának két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány

Fotó: Farkas András

A Szerémi út 2. alatti falfestmény Bakos Zsuzsi vezetésével 5 nap alatt készült el, a munkához 70 liter festéket használtak fel a kivitelezés során.

A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Váczy Enikő, Budapesten élő vizuális alkotó nevéhez fűződik.

Hétköznapi istennő Váczy Enikő alkotásán

Fotó: Farkas András

A hétköznapi istennők a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A kivitelezés – melynek során 67 liter festéket használtak fel – 8 napon keresztül zajlott.