Nordic walkinggal és gleccsertúrával várnak az osztrákok

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. június 17. 15:10

Másfél év után az Österreich Werbung ismét élőben, egy nyárindító rendezvény keretében mutatta be Ausztria három desztinációját, Burgenlandot, Salzburg tartományt és Salzburg városát, valamint egy különleges gleccser-túraútvonalról tudhattunk meg többet, és a nordic walkingot is kipróbálhattuk.

A nyárindító középpontjában idén a nordic walking, Ausztria kedvelt sportja állt, amit a vállalkozó kedvű résztvevők ki is próbálhattak Bozsik Anna sífutó olimpikon és a Bozsik Sífutóiskola oktatójának vezetésével. Az oktatás során betekintést nyerhettünk a bot helyes használatába és megtudhattuk, hogy miért is jó a nordic walking – vagy bármilyen más szabadban végzett aktivitás.

nordic

Ausztriában sok helyen külön nordic walking útvonalakat is kijelölnek

Fotó: 123rf.com

Bozsik Anna ezután mesélt arról is, milyen lehetőség van Ausztriában a nordic walkingra. Elmondta, hogy az osztrák falvakban tulajdonképpen bárhol lehet ezt a különleges sportot gyakorolni ahol a túraútvonalak haladnak, azonban sok helyen külön nordic walking útvonalakat is kijelölnek, ezekről a helyi turisztikai irodákban tudnak felvilágosítást adni. Felhívta arra is a figyelmet, hogy inkább a közepes és a könnyű nehézségű útvonalak alkalmasabbak, ha ezt az aktív kikapcsolódást választjuk.

Ezután az esemény résztvevői kicsit jobban megismerhették Ausztria három területét, Burgenlandot, Salzburg városát és Salzburg tartományt, ezenkívül az Iseltrailt is bemutatták a nyárindítón.

Ez a Kelet-Tirolban található túraútvonal az utolsó szabályozatlan gleccserfolyó nyomán halad, 5 nap alatt járható végig kényelmesen.

Az Iseltrailt 2020-ban nyitották meg. Az útvonalon végigkövethetjük az Isel útját a Dolomitokban megbújó Lienz városától, ahol a Dráva-Isel torkolat található, egészen a folyó eredetéig, az Umbalkees-gleccserig.

A 75,3 kilométeres útvonalon a napsütötte völgyek festői falvakkal váltakoznak, de erdőkben, lélegzetelállító vízesések mellett is vezet az út, amíg a gleccsernél véget nem ér az utolsó napon.

Salzburg városáról és magáról a tartományról is levetítettek egy-egy imázsfilmet, amelyben nemcsak Mozart szülővárosaként ismerhettük meg, hanem egy sokkal sokszínűbb, a zenei programokon kívül a lehetőségek széles tárházával rendelkező helyként.

A kisfilmekből a közelben található kerékpárutak, e-bike túralehetőségek, gyalogos túraútvonalak, három különböző kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó hegy és persze a sörkultúra sem maradhatott ki.

Végül a jelenleg érvényben lévő szabályokról, korlátozásokról és a közeljövőben várható változásokról is beszámoltak az Österreicher Werbung munkatársai. Múlt héten, június 10-én Ausztria eltörölte a kötelező regisztrációt (PTC) a belépés előtt. A 3G szabály azonban továbbra is megmaradt, vagyis a beutazáshoz fel kell mutatni az angol vagy német nyelvű oltási igazolást (a Szputnyik kivételével minden vakcinát elfogadnak), negatív teszteredményt, vagy ellenanyag teszteredményét. Ausztria rendelkezik egy saját angol/német nyelvű formanyomtatvánnyal, ezt preferálják, de természetesen elfogadnak bármely más dokumentumot is, amelyen azok az adatok szerepelnek, mint a saját maguk által kiállított papír – így tehát a magyar igazolást is, amit korábban megszereztünk az NNK-tól.

Amennyiben negatív tesztkötelezettségünk van, de nem rendelkezünk eredménnyel, az országba való belépés után 24 órán belül el kell végeznünk egy tesztet. Ez a tesztutcákban ingyenesen elvégezhető (antigén teszt) a külföldieknek is. A szállodákba, éttermekbe csak oltási igazolással, negatív teszttel vagy ellenanyag eredménnyel lehet belépni. Így aki Szputnyikkal érkezik az országba, azoknak azt ajánlják, az ellenanyag vizsgálat eredményét vigye magával, mivel azt 3 hónapig fogadják el és nem kell minden helyen újabb tesztet végeztetnie belépés előtt. Egyes éttermek, szállodák lehetőséget biztosítanak gyorstesztre, amely egyszeri belépésre jogosít, de ez a ritkább eset.

Fontos, hogy az első oltástól számított 22 nap után érvényes az oltási igazolás. Az első vakcina beadása után ez 3 hónapig, a második beadása után további 6, vagyis összesen 9 hónapig érvényes.

A buszos csoportokra szigorúbb szabályok vonatkoznak, június 30-ig még biztosan pontos utaslistával, ha elérhető, akkor e-mail-címekkel együtt kell utazni, és ha 15 percnél tovább tartózkodnak egy helyen, ezt bármikor ellenőrizhetik. A 17 főnél nagyobb létszámú csoportokat pedig egy héttel az érkezés előtt jelezni kell a helyi hatóságoknak online. Ebben azonban hamarosan enyhítés várható, csakúgy mint a kötelező FFP2 maszk viselésének. Ez várhatóan júliustól sima, hagyományos maszkra változik majd, a járványügyi adatok változásának függvényében.