Nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma Békéscsabán

Forrás: MTI

 2013. december 12. 19:54

Húsz százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma Békéscsabán az idei év első tíz hónapjában - tájékoztatta Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke az MTI-t.

A KSH előzetes adatai szerint a vendégek száma 21,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 29,9 százalékkal volt több, mint az előző év hasonló időszakában. A kabinetfőnök elmondta: az országos átlagot meghaladó bővülést a közel 10 milliárd forint értékű turisztikai célú beruházási programsorozat generálja.

Kiemelte: a város hosszú távon számol az ágazat bővülésével, Békéscsabán 2010 óta több mint 6 milliárd forint értékű, turisztikai célú beruházás fejeződött be. Jelenleg pedig további hét, összesen mintegy három milliárd forint értékű projekt áll kivitelezés alatt, ezeket várhatóan 2014-ben át is adják.
Békéscsabán az év első tíz hónapjában 15 857 vendég 44 999 vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma a városban 21,9 százalékkal bővült, az országos átlag 5,3 százalékos növekedésével szemben. A vendégéjszakák száma 29,9 százalékkal emelkedett, az átlagos növekedés országosan 4,4 százalék volt - ismertette Opauszki Zoltán.
Az eddig átadott turisztikai beruházásokról elmondta: magántőkéből három csillagos, kilencven férőhelyes Brill wellness hotel épült a belvárosban, a külváros ligetes övezetében megújult a Fenyves Hotel, wellness szolgáltatásokkal bővítette kínálatát. A szálláshelybővítő beruházások összege pályázati pénzekkel együtt meghaladja a hétszáz millió forintot.


Az idei évben elkészült a város új kulturális intézménye. A Csabagyöngye Kulturális Központ közel két milliárd forintból épült újjá. Befejeződött a történelmi belváros és a Szent István tér felújítása szintén két milliárd forintból és befejeződött a Békéscsabát Nagyszalontával összekötő turisztikai kerékpárút építése 1,5 milliárdból - ismertette a kabinetfőnök.
A kivitelezés alatt álló beruházási programokról szólva Opauszki Zoltán kiemelte: két minőségi szálloda épül, az ötven férőhelyes Munkácsy Hotel a belvárosban, a 46 férőhelyes Arcanum Hotel a volt laktanya területén. A két szállodai beruházás összege 1 milliárd forint. Az önkormányzat építi az új CsabaPark gasztronómiai és fesztiválközpont 1,3 milliárd forintból. Kivitelezés alatt áll egy hagyományőrző fesztivál és rendezvény iroda a CsabaPark mellett, közel háromszáz millió forintból magánbefektető valósítja meg.
Békéscsaba nyit az egészségügyi turizmus szolgáltatás területén is. Egy magáncég diagnosztikus terápiás és esztétikai Centrumot létesít közel kétszáz millió forintból 70 százalékos EU támogatással - tette hozzá Opauszki Zoltán.