Nőtt a télisport-balesetek száma Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2020. február 01. 13:18

Emelkedő tendenciát mutat Ausztriában a sí- és snowboard-balesetek száma – derül ki az Osztrák Biztosítók Szövetségének (VVO) közleményéből.

2015-ben 28 ezer, 2018-ban már 30,9 ezer volt azoknak a száma, akik sí- vagy snowboardbaleset miatt kórházi ápolásra szorultak Ausztriában. A balesetek leggyakoribb okai a túl nagy sebesség és a nem megfelelő fizikai felkészültség. A VVO adatai szerint tízből közel hat baleset csonttöréssel végződik, utána az ín- és izomsérülések, majd a zúzódások következnek a sorban.

Kurt Svoboda, a VVO elnöke szerint a megfelelő felszereltség mellett feltétlenül szükség van a sí-KRESZ ismeretére és a megfelelő bemelegítésre ahhoz, hogy a sportolók megelőzzék a baleseteket.

A 10 pontos sí-KRESZT minden téli sportolónak ismernie kellene

Fotó: Pixabay

Baleseti szakértők szerint síelés közben a hókristályok, a menetszél és a fényvisszaverődés által nehezített látásviszonyok miatt célszerű síszemüveget viselni, de azt hozzá is kell igazítani az időjáráshoz. A sárga és narancssárga üvegek például ködben nyújtanak segítséget, mivel kontrasztosabban jelenítik meg a környezetet, napsütésben azonban nem tanácsos ilyen üvegeket használni, mert vakító hatásuk van. Ezenkívül a sisak viselését is melegen ajánlják a szakértők.

A sífelszerelések ellopásáról tett bejelentések száma szintén nőtt 2018-ban, mintegy 4300 esetet regisztráltak. A felmérések szerint a síelőknek csupán 1-3 százaléka köt biztosítást a sportfelszerelésére. Ennél jóval gyakoribb „biztonsági intézkedés” a sílécek egymástól külön történő tárolása.