November 5-én rendezik meg a HéVíziBivaly Duatlont

Forrás: turizmus.com

 2022. október 04. 15:08

Az indulók a télen is Gőzölgő Hévíz-patakon eveznek, illetve a gátján futnak. Mivel 250 főben limitált a létszám, családias a hangulat, a célfotó háttere pedig maga a Hévízi-tó.

Október 30-ig lehet nevezni egyéni és csapat kategóriákban a 2022. november 5-i HéVíziBivaly Duatlon versenyre, amit a Hévízi Turisztikai Np Kft. szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Vidra Vizitúra csapatának együttműködésével.

A tavalyi nagy siker után idén másodszor indulhatnak el amatőr és profi versenyzők a Hévíz-patak csodás környezetében, hogy megmutassák bárkiben ott lakozhat a „bivalyerő".

A Hévíz-patakon és annak gátján zajlik idén is a verseny

Fotó: Sallai Gábor

A helyszín atmoszférája egészen különleges, ugyanis az egyedülálló, novemberben is melegen gőzölgő Hévíz-patakon és annak partján rendezik.

A verseny a Hévízi-tóból kifolyó meleg vízű patak zsilipjétől indul bérelt/vagy saját kenukkal, kajakokkal, SUP-okkal, majd nagyjából 10 km evezés után a csapatok partra szállnak és futásra váltanak.

A táv visszafelé is a patak partján vezet, vadregényes környezetben. Végül Hévízre visszaérve egy kis erdei kitérőt követően mindenki a Hévízi-tó partján felállított célkapuba érkezik, ahol átveheti befutóérmét. Nagyjából délután 4 óra magasságában végül kiderül, kik a kategóriák legjobbjai, kik teljesítették a leggyorsabban a távot.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezetője, a program fő szervezője a lapunkhoz eljuttatott közleményben elmondta, hogy a tavalyi résztvevők a verseny után arról számoltak be, hogy még a hűvös és esős időjárás ellenére is igazán jó hangulatú versenyen vehettek részt.

 

Miért hévízi bivaly?

Alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben.

Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha ne záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét.

Versenyinformációk és nevezéswww.heviz.hu/hevizibivaly

Nevezési határidő: 2022. október 30.