November végén zár be a Néprajzi Múzeum

Forrás: MTI

 2017. június 16. 15:00

A múzeum új otthonát 2017 második felében kezdik építeni az Ötvenhatosok terén. Az Új Néprajzi Múzeum építése a tervek szerint 2019 augusztusában zárul, így a közönség előtt 2020-ban nyílhat meg az épület.

A látogatók, a műtárgyak és a múzeumi szakemberek számára is sokkal jobb feltételeket biztosító Új Néprajzi Múzeum engedélyezési tervei már elkészültek – számolt be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Kemecsi Lajos, az intézmény főigazgatója.

A nemzetközi pályázaton győztes Napur Architect jelenleg a homlokzat terveit véglegesíti, szoros együttműködésben a múzeum munkatársaival. A koncepció szerint a gyűjteményből kiválasztott tárgyak motívumai modern felfogásban jelennek meg a homlokzaton, egy fém árnyékoló rácsozaton.

A Liget Budapest projekt keretében, az Ötvenhatosok terén található jelenlegi parkoló helyén épülő új múzeum fogadótere belépő nélkül is látogatható lesz, itt többek között étterem, kávézó, „kerámiatér”, azaz a múzeum gyűjteményéből ízelítőt adó látványfal várja majd a betérőket.

Az épületben helyet kap egy gyerekmúzeum, modern könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 3000 négyzetméternyi állandó kiállítási tér. A Néprajzi Múzeum jelenlegi, bírósági épületnek tervezett otthonában az állandó kiállítás számára 1200 négyzetméter áll rendelkezésre.

Látványterve: az Új Néprajzi Múzeum teteje

Fotó: http://ligetbudapest.hu

Az Új Néprajzi Múzeumnak hét-nyolc olyan pontja lesz, amely masszív teherbírásának köszönhetően több méteres földréteget képes hordozni, így számos fát lehet a múzeum tetejére ültetni, míg más részekre cserjéket lehet telepíteni – mondta el a főigazgató a 22 milliárd forintból megvalósuló projekt egyik fontos eleméről.

A főigazgató szót ejtett az intézmény nyári programjairól is. Június 24-én, a Múzeumok éjszakáján Mokaszintól a balettcipőig jelszóval az intézmény jelenleg futó, lábbelitörténeti kiállítására fűzik fel kínálatukat, melyben szerepelnek épületséták, tárlat- és szakvezetések, „vízszintes közösségi műélvezet”, táncbemutatók, koncertek, gyermekprogramok, nyomkereső játék, zárásként pedig hajnali görög táncház.

Az intézmény egyetlen múzeumként szerepel idén a Művészetek Völgyében, majd részt vesznek az Ördögkatlanon és a Sziget fesztiválon is, ahol a roma integráció lesz a sátruk idei témája – számolt be. Elmondása szerint a Néprajzi Múzeum „forró ősszel” készül búcsúztatni jelenlegi otthonát, majd többek között vándorkiállításokkal, virtuális tárlatokkal, városi „laborokkal” lesznek jelen.

Az OMRRK 2018 tavaszára épül fel, így jövő év közepén megkezdődhet a gyűjteményi anyag beköltöztetése; első ütemben a törökbálinti külső raktárból. Az igazgató célja a nulla százalékos veszteség a költözés során.

Kapcsolódó cikkek

Karó közt a potyka

2017. március 17.