Hat hónapra bezár Sopronban a Tűztorony és a városi múzeumok

Forrás: turizmus.com

 2022. október 03. 18:08

Szeptember 29-én energiatakarékossági intézkedésekről döntött Sopron város képviselőtestülete, melynek értelmében – egyéb takarékossági lépések mellett – a Soproni Múzeum székhelyén és összes telephelyén látogatási üzemszünetet rendel el 2022. november 1-jétől 2023. április 30-ig.

A takarékossági szempontokat a városvezetés az ukrán–orosz háború okán kialakult európai méretű energiaválságra adott – egyfajta túlélő – megoldásként aposztrofálja. Mint azt a szeptember 28-i közgyűlési előterjesztésben hangsúlyozzák, a válság rendkívül nehéz helyzet elé állította az országot, az önkormányzatokat, a közösségeket, a családokat, ezért van szükség a takarékosságra. Hivatkoznak Gulyás Gergely kancelláriaminiszter néhány nappal korábbi bejelentésére is, miszerint a „kormány partnerséget kínál, cserébe takarékosságot vár el az önkormányzatoktól”.

A kulturális élet egyik fontos részét képező hat hónapos kényszerleállás – amelyről a Soproni Múzeum már közzétett tájékoztatást a honlapján – az alábbi önkormányzati fenntartású kiállítóhelyeket érinti: Tűztorony, Lenck-villa, Központi Bányászati Múzeum, Patika-ház, Ó-Zsinagóga, Macskakő Közösségi tér, Pék-ház, Lábasház, Brennbergi Bányászati Emlékház. (A szintén a Soproni Múzeumhoz tartozó emblematikus Storno- és Fabricius-ház a készülő Múzeumnegyed munkálatai miatt jelenleg sem látogatható – a szerk.)

Bár a Soproni Múzeum kiállítóhelyei bezárnak fél évre, a város továbbra is várja a látogatókat

Fotó: Vajk Brigitta / turizmus.com

Megkerestük a Tanulmányi Erdőgazdaság által üzemeltetett Károly-kilátót és az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot is. Elmondták, hogy a kérdéses időpontban – 2022. november 1. és 2023. április 30. között – továbbra is az eredeti nyitvatartás szerint üzemelnek, ami a Sopronba látogatók számára mindenképp jó üzenet.

További biztató híreket erősített meg a soproni Tourinform-iroda is. A város és környékének népszerűbb látványosságai közül a Scarbantia Fóruma régészeti kiállítás, a Zettl-Langer Gyűjtemény, a Taródi vár, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor (mely szálláshely is egyben) vélhetően folyamatosan üzemelni fog november és április között is – tájékoztattak.

Várják tehát továbbra is a Sopronba érkezőket, érdemes elsőként az irodát felkeresni (a Szent György u. 2. szám alatt), mert ők tudják majd naprakészen elmondani, hol és mit lehet kül- vagy akár beltéren megnézni.