NTAK: Rengeteg orosz vendéget hozott az ortodox karácsony

Forrás: turizmus.com

 2020. január 24. 15:18

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) már egy adott időszakot követően lehetőséget ad a szálláshelyek vendégforgalmának részletes statisztikai vizsgálatára – emlékeztet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ legfrissebb összeállításában az látható, hogy az ortodox karácsonyi időszakban hogyan alakult az orosz vendégek forgalma a budapesti és egyes vidéki városok szállodáiban.

A nyugati keresztény naptár szerint január 6-án már vízkereszt van, ezzel ellentétben több millió ortodox keresztény azonban világszerte január 7-én még csak a karácsonyt ünnepli. Az ortodox kereszténység a fő vallás Fehéroroszországban, Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Grúziában, Macedóniában, Moldáviában, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában; ezekben az országokban az új év is csak január 14-én kezdődik. Az eltérés oka a különböző naptárak használatából ered, és az 1582-es naptárreformra vezethető vissza – írja az MTÜ.

Forrás: NTAK

Az eltérő naptárhasználat miatt az ortodox egyházban tehát január elején ünneplik a karácsonyt, az első nyolc nap Oroszországban munkaszünet, ami jelentősen befolyásolja az utazási szokásokat is.

Az NTAK-ba eddig beérkezett januári szállodai adatok alapján az ortodox karácsony hatása hazánkban is egyértelműen érezhető volt. A küldőpiacokat tekintve a január 1–9. közötti időszakban, összesítve Oroszország áll az első helyen a vendégéjszakák száma alapján. Több mint másfélszer annyi orosz vendég érkezett ebben a kilenc napban hozzánk, mint december azonos időszakában. Az oroszokat a román, a német, az olasz, az osztrák és az ukrán vendégek követik. Szintén érdekes megfigyelni, hogy bár Oroszország áll vendégéjszakák szerint az élen, Romániából majd kétszer annyian érkeztek, ám épp fele annyi időt töltöttek országosan nálunk.

Az orosz vendégek jelentős része (70%), az év többi részéhez hasonlóan Budapestre érkezik, január első hetében azonban arányaiban valamivel többen mentek vidékre is, elsősorban Hévízre és Hajdúszoboszlóra.

Budapesten január 1–9. között Olaszországot és az Egyesült Királyságot megelőzve, toronymagasan az oroszok szerepelnek az első helyen a vendégéjszakák számát tekintve. Több, mint háromszor annyi orosz vendég lakik ilyenkor a budapesti szállodákban, mint egy hónappal korábban, ugyanebben az időszakban.

A Budapesten kívüli orosz vendégforgalmat vizsgálva, az év első hetében – akár csak más időszakokban is – a legtöbben (62%) Hévízre érkeznek. Az orosz vendégéjszakák száma ebben az időszakban kétszerese volt a december első hetében mért számoknak. Hévízen az oroszok abszolút piacvezetők voltak az év első hetében, a vendégéjszakák felét ők adják a szállodákban.

Forrás: NTAK

Hajdúszoboszlón is megnőtt az év első hetében az orosz vendégek száma, az átlagos időszakokhoz képest, de fontos megjegyezni, hogy az összes vidéki orosz vendégéjszakának még ilyenkor is csupán 6%-a realizálódik a hajdúszoboszlói szállodákban. Ugyanakkor a január eleji ortodox ünnepek hatása itt is érezhető, mivel a vizsgált időszakban Hajdúszoboszlón a küldőpiaci rangsorban első helyet elfoglaló Románia mellett a második helyen Ukrajna, majd Moldávia és Oroszország áll.