Nyárbúcsúztató JazzTime fesztivál a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 20. 09:17

Nyár eleji nagy sikerű koncertjeit követően augusztus végén a Müpa ismét megnyitja kapuit a zenei különlegességekre és felejthetetlen koncertpillanatokra vágyó közönség előtt. Valódi csemegékkel várja a jazz rajongóit az augusztus 27-én kezdődő megújult fesztivál, a JazzTime.

A pénteki nyitónapon a korlátozások óta először nyílik meg teljes befogadóképességével a Fesztivál Színház, amelynek színpadán a swing négy kiemelkedő hazai sztárja, Micheller Myrtill, Pocsai Kriszta, Bolba Éva és Munkácsy Eszter a Budapest Jazz Club rezidens nagyzenekarával ad fergeteges hangulatú koncertet. A Pearls of Swing című est műsorának gerincét a big band irodalom nőket előtérbe állító dalai adják.

Budapest Jazz Club Big Band

Fotó: Nagy Attila

A fesztivál második napján a 2020-as Jazz Showcase zsűrije által a legjobbnak ítélt formációval és a közönség kedvenceivel találkozhatnak az érdeklődők. Nagy-Babos Rebeka díjnyertes kvartettje, majd az alternatív popba hajló muzsikát játszó perpētuum a délután folyamán lesz látható az Átriumban.

Őket a Kozma Orsival kiegészült Funky Wheelers követi, akik régi és vadonatúj popslágereket dolgoznak fel funkos-jazzes alapokra átültetve.

Az estét a felejthetetlen zenész és példakép, a Magyar Jazz Szövetség és a Zeneakadémia jazz tanszakának egykori alapítója, Gonda János emlékére összeállított Jazzstaféta zárja.

Az elkötelezett művész és pedagógusszemélyiség munkássága előtt tisztelgő műsorban Binder Károly, Márkus Tibor, Oláh Kálmán, Szabó Dániel, Csuhaj-Barna Tibor, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Berki Tamás, László Attila, Borbély Mihály, Bacsó Kristóf, Friedrich Károly és Szalóky Béla lép fel a kiváló dobművész, Bágyi Balázs művészeti vezetésével.

Az alternatív popba hajló muzsikát játszó perpētuum

Fotó: Müpa

A zárónapon ismét a női történeteké lesz a főszerep: a Fesztivál Színházban La femme fatale címmel az elragadó hangú énekesnő, Szűcs Gabi és zenekara ad koncertet. A különböző korszakokból válogatott dalok a legismertebb női előadókat, így például Marilyn Monroe-t, Karády Katalint, Marlene Dietrichet vagy Nina Simone-t idézik meg a lendületes swing és a mainstream jazz stílusában. A végzet asszonyait a középpontba állító műsor sztárvendége a lebilincselő színészi alakításai mellett kiváló hangjáról is ismert Ónodi Eszter lesz.