Nyárra elkészül a Lóczy-barlang Látogatóközpont

Forrás: turizmus.com

 2021. február 08. 10:36

Elérte az 50%-os készültséget a Lóczy-barlang Látogatóközpont kivitelezése. A fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban” című projektje részeként valósul meg európai uniós támogatás segítségével.

A tájba simuló épület szabadon látogatható fedett terasszal és egész évben nyitva tartó bemutatóhellyel várja a kirándulókat a Lóczy-barlangnál – olvasható a nemzeti park igazgatóságának közleményében.

A Balatonfüreden, az Öreghegyi út végén található Lóczy-barlang Látogatóközpont kivitelezési munkálatai 2020 áprilisában kezdődtek. A 239 négyzetméter alapterületű látogatóközpont kialakításának egyik fő célja a turisták kulturált fogadási feltételeinek létrehozása, élményszerű látogatás feltételeit biztosító beltéri és szabadtéri kiállítás kialakításával. A látogatóközpontban interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani és természeti értékeit. Kültéri elemek színesítik a kínálatot. Az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése részeként parkoló létesül, ahol a Bakony-Balaton Geopark geológiáját bemutató tanösvény várja majd az érdeklődőket. A desztináció kínálatához és az attrakció arculatához illeszkedő ajándéktárgyak, illetve nemzeti parki termékek kereskedelméhez szükséges infrastruktúra, bolt, illetve büfé is kialakításra kerül – írják.

A látogatóközpont látványterve

Fotó: bfnp.hu

Az épület környezetbarát, megújuló energiát hasznosító épületenergetikai rendszere (zöld tető, napelemrendszer) 100%-ban fedezi az épületegyüttes energiaigényét (beleértve a fűtési, és a világítási energia egészét).

A Lóczy-barlang Látogatóközpont átadása és megnyitása 2021 nyár elején várható.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság projektjének további fejlesztéseiként és a 402,36 millió forint összegű európai uniós támogatásnak köszönhetően megvalósult a Salföldi Major fogadóépületének bővítése is, illetve új játszótér létesült a bemutató majorságban, valamint az állatsimogatót is felújították.

Mindemellett a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely turisztikai fejlesztése is folyamatban van, melynek részeként rövidesen elkészül a fogadóépület akadálymentesítése, továbbá ezen a helyszínen is létrejön egy új játszótér a parkoló melletti területen.

A látogatóközpont építésének ideje alatt a Balatonfüredre vezető zöld turistajelzés ideiglenes nyomvonalon halad

Fotó: bfnp.hu

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik; szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik – írja oldalán a nemzeti park.

A barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható (a járványveszély elmúltával!). A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C.

Az igazgatóság ara is felhívja a túrázók figyelmét, hogy a látogatóközpont építésének ideje alatt a Balatonfüredre vezető zöld turistajelzés ideiglenes nyomvonalon halad.