Nyílt napon mutatkozik be a Fehértó

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 10:28

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptember 21-én rendezi meg a XX. Fehértó Napját. A cél az, hogy bemutassák a Dél-Tiszántúl legjelentősebb szikes tavának táji, természeti értékeit.

Az érdeklődők ezen a napon bemehetnek a védett területekre, felmehetnek a tómeder melletti toronyba, ahonnan kilátás nyílik a pusztai tájra. Közben  sok mindent megtudhatnak a szikes tó kialakulásának történetéről és megismerhetik különleges növényvilágát egy medertúra keretében.

A tómeder mellett toronyból kilátás nyílik a tóra

Fotó:  Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Hódmezei Őrzők Íjász Egyesület tagjai pedig nemcsak íjászbemutatót tartanak, hanem egy jurtát is felállítanak. A békéscsabai Guzsalyas Egyesület a régi pásztorélet hagyományait eleveníti fel.

Lehetőség nyílik a régi magyar állatfajták megismerésére is. Az igazgatóság ezres egyedszámú magyar szürkemarha, illetve több százas cigája és racka juh állományt tart, melyek egyik törzstenyészete a kardoskúti Sóstói-telepen található. Tartanak ragadozómadár-védelmi bemutatót is.

A színpadon egymást váltják majd a különböző kulturális csoportok

Fotó:  Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Kézműves foglalkozások, kiállítások, népi játszótér és természetismereti foglalkoztató várja az érdeklődőket, akik a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott, ízletes finomságokat is megkóstolhatják, illetve megvásárolhatják.