Nyilvános dinófürdetés Manhattanben

Forrás: MTI

 2018. augusztus 15. 14:28

Első ízben „fürdette meg” a látogatók szeme láttára a Patagotitan mayorum nevű dinoszaurusz, a földön valaha élt legnagyobb szárazföldi teremtmény rekonstruált csontvázát az Amerikai Természettudományi Múzeum New Yorkban.

Korábban történt

Az 5,8 méter magas és 37 méter hosszú gipszcsontvázat egy finom kefe és egy porszívó segítségével szabadította meg a rárakódott portól és piszoktól a múzeum egyik dolgozója, aki egy emelőn állva közelítette meg a nehezen elérhető részeket. A múzeum soha nem használ szappant és vizet a tisztításhoz, mert az károsíthatja a kiállított tárgyakat.

A csontvázat évente egyszer szokták letakarítani, de a művelet eddig zárt ajtók mögött zajlott. A nagyjából egy napig tartó „mosdatás” eredménye lenyűgözte a múzeum legfiatalabb látogatóit is.

A Patagotitan mayorum körülbelül 100 millió évvel ezelőtt élt a mai Argentína déli részén, Patagóniában. Az őshüllő a nevét arról a területről kapta, ahol 2013-ban egy földműves a gigászi lény

csontmaradványaira bukkant. A növényevő Patagotitan mayorum csaknem 70 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett.

A növényevő Patagotitan mayorum csaknem 70 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett

Fotó: New York Post

A New York-i múzeum 2016 januárjában a világ legnagyobb rekonstruált dinoszaurusz-csontvázaként avatta fel a leletek alapján készült öntvényt, amelynek modellje akkor még nem kapott rendszertani nevet. A gipszcsontváz akkora, hogy a feje kilóg a múzeum előcsarnokába.

A tudósok 2017 augusztusában készítették el a faj tudományos leírását és nevet is adtak neki. A kutatók szerint a legendás T. rex és a többi ősi ragadozó törpének néz ki a Patagotitan mayorum mellett.