Nyílzápor Ópusztaszeren

Forrás: turizmus.com

 2017. június 12. 13:13

A Pozsonyi-csata 1110. évfordulója alkalmából Ópusztaszerre érkeznek a nagyszentmiklósi kincsek. A XI. Nyílzápor és íjásztalálkozón több ezer nyílvessző festi sötétre az eget, június 18-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy Ópusztaszerre érkeznek a nagyszentmiklósi kincsek. A „Puszták aranya" című kiállítás három fő tematikai egységből áll: a honfoglaló magyarság régészeti hagyatékát bemutató, az avarság régészeti hagyatékát tárgyaló, valamint a nagyszentmiklósi kincs galvanoplasztikai másolatai és azok párhuzamait (az átokházi sír leleteit) tartalmazó részekből.


A kiállítás átfogó képet nyújt a Kárpát-medencében megtelepedett kora középkori nomád népek öltözékéről, életmódjáról, hitvilágáról, fegyverzetéről és harcmodoráról és hiteles másolatok révén elérhető közelségbe hozza a látogatók számára a kor egész Eurázsiájában páratlan dél-alföldi leletet, a nagyszentmiklósi kincset, melynek ábrázolásai mára szerves részei lettek a magyar közkultúrának.

A tárlat a Móra Ferenc Múzeum népvándorláskori gyűjteményének tárgyain alapszik. A tárlat 2018. március 31-ig lesz látogatható az Emlékpark Látogatóközpontjában.