Már láthatóak a ritka Grevy-zebra csikók a Nyíregyházi Állatparkban

Forrás: MTI

 2024. március 19. 13:48

Két Grevy-zebra (Equus grevyi) született tavaly év végén a Nyíregyházi Állatparkban, a közönség már láthatja a kifutóban a ritka zebrafaj helyi szaporulatát.

A kancacsikók két külön anyától jöttek világra, és eddig a park fűtött istállóiban növekedtek. Jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak és fokozatosan ismerkednek meg Afrika patás állatait bemutató kifutórendszer többi lakójával – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője.

A szakember kifejtette, táplálékuk életük első hat-hét hónapjában elsősorban az anyatej volt, de 30-40 naposan már elkezdték kóstolgatni a szálas takarmányt is.

A két nőstény közül az egyik Németországból, a másik holland állatkertből érkezett Nyíregyházára, a hím pedig itt született és a tenyészprogram keretében már egy másik állatkertben él.

A Nyíregyházi Állatpark Grevy-zebra csikói az Európai Fajmegőrzési Programnak köszönhetik életüket

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

A Grévy-zebra a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól, az alföldi és hegyi zebrától könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

A faj a nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

A vadon élő populáció mérete az elmúlt évtizedekben a természetes életterük szűkülése és a vadászat miatt drámaian csökkent, így mindössze kétezer egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Szaporításuk fontos feladat az állatkertek számára; a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.