Nyolcoldalú városi együttműködés alakult

Forrás: MTI

 2017. május 08. 15:07

Kulturális és turisztikai kapcsolataik erősítése érdekében írtak alá együttműködési megállapodást május 8-án Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok és Vác vezetői a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A megállapodás értelmében a városok együttműködnek a jövőben a kulturális és idegenforgalmi programok, rendezvények szervezésében és megvalósításában, amelynek keretében bemutatják a településeikre jellemző hagyományaikat, helyi értékeiket – hangzott el az eseményen.

Lehetőség szerint közösen pályáznak hazai és eu-s programokra, illetve együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon és rendezvényeken.

Balatonfüred

Fotó: I love Balaton

A felek helyi adottságaik és kapcsolataik igénybevételével kölcsönösen segítik egymást mind a helyi, mind az országos médiafelületeken történő megjelenésben is.

A rendezvényen felidézték, hogy Balatonfüred és Debrecen 2010-ben kötött megállapodást annak érdekében, hogy bemutassák egymás kulturális értékeit, hagyományait, kortárs művészeti alkotásait, közösségi művelődésük jó példáit. Ez a kezdeményezés volt az elindítója annak, hogy Balatonfüred évről évre mindig egy újabb várossal ír alá együttműködési megállapodást. Ezen kétoldalú kapcsolatok bővülése adta az ötletet idén januárban, a partnervárosok Balatonfüreden tartott találkozóján, hogy szülessen meg egy nyolcoldalú partnerségi megállapodás.

Az együttműködés alulról szerveződő voltára hívta fel a figyelmet Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki hozzátette: fontos, hogy ne csak a hivatalosság szintjén jöjjön létre ez a megállapodás, hanem a sport, a kultúra és a tudomány területén tevékenykedő civil szervezetek szintjén is, akik tartalommal tudják megtölteni ezeket a szerződéseket. Az eseményen az idei kétoldalú partnerségi megállapodást Balatonfüred Győr városával írta alá.