Nyugat-Balaton: fejlődések és lehetőségek

Szerző: Sponga Mónika

Forrás: turizmus.com

 2017. június 06. 09:00

Hatalmas beruházások, megújulás és friss ötletek biztosítják, hogy minden évben új élmény legyen a Balaton nyugati részére látogatni.

Természeti kincsek, történelem, ízek és érzékek várják a nyugat-balatoni régióra látogatókat. A jelen divatjának megfelelően egyre nagyobb szerepet kap az egészség, legyen szó sportról vagy rekreációról, melyeknek páratlan környezetben hódolhatnak az ide látogatók.

 

Badacsony, több mint borvidék

Új séffel kezdte a szezont a Kisfaludy-ház, Badacsonytomajon. A rendkívüli panorámával rendelkező étterem június 1-től a badacsonyi szüretig minden nap fogadja a vendégeket. Büszkék arra, hogy ételeik alapanyagai közel száz százalékban helyi termelőtől, beszállítótól érkezik. Az ízletes borok ezek elkészítésénél is szerepet játszanak az előételtől a desszertig. Így van ez például a Csonka Gábor séf által megálmodott, habkönnyű desszert esetében is, melynek alapját Szegedi Rózáék bora, az Ürmös adja. Az ebből készült borhabot mascarpone, szőlőpálinka és étcsokoládé ékesíti.

Ürmöske

Fotó: turizmus.com

Szerencsésnek mondhatják magukat a Kisfaludy-háznál a munkaerő kérdésében, mely a legtöbb balatoni vendéglátóhelyhez képest igen kiegyensúlyozott helyzetben van. A szezon után több alkalmazottat el tudnak helyezni a környékbeli egységekben, illetve a személyzet egy része külföldre megy dolgozni, ahonnan évről évre visszatérnek a balatoni szezonra.

Istvándy Gergely igazi élménnyé kívánja tenni a borkóstolást. A badacsonytomaji Isvándy Borműhelyben cuvée-készítő verseny és aroma-felismerő verseny dobja fel a hagyományos kóstolás hangulatát. Idén pedig bemutatkozik a Bazalt Körút is, mely spirituális, történelmi és kulturális élményt nyújt, bebizonyítva, hogy Badacsonyban a bornál sokkal több rejlik.

A Bazalt Körút kiinduló pontja az Isvándy Borműhely, ahol Bacsó Péter: Nyár a hegyen című filmjének részletén keresztül mutatja be térség múltját, melyet a körúthoz készített térképet bejárva még részletesebben megismerhetnek a látogatók.

A célállomás pedig nem más, mint a filmben bemutatott kőbánya, ahol egykoron internáló tábor működött. Útra valónak Istvándy Gergely bort, szőlőt és egy bazaltkövet csomagol, mely utóbbi a körút végén visszatér a bányába.

Folly Arborétum és Borászat

Fotó: turizmus.com

Mindössze három kilométerrel arrébb, Badacsonyörsön található a Balaton szűk környékének egyetlen arborétuma, a Folly Arborétum és Borászat, mely 10 hektáron ciprusok és cédrusok százait sorakoztatja fel. A jelenleg Folly Réka gondozásában fejlődő arborétumban már évtizedek óta foglalkoznak borászattal, 2011 óta pedig palackozzák is azokat. A borkészítés mellett a növényeket igyekeznek minél szélesebb skálán felhasználni, ezáltal természetes kozmetikumokat vagy akár fenyőszörpöt is kínálnak.

Évente átlagosan 15 ezer vendég látogat el az arborétumba, ahová egy sikeres pályázatnak köszönhetően –  előzetes bejelentkezés esetén – ingyenes belépés biztosított óvodás és kisiskolás csoportok részére, akik növényültetéssel gyarapíthatják a terület gazdag flóráját.

 

„Minden kerékpáros út Keszthelyre vezet”

A Keszthelyi TDM nagy hangsúlyt fektet a kerékpáros turizmus fejlesztésére. Céljuk, hogy a Nyugat-Balatont kerékpáros mintarégióvá alakítsák – mondta el Tar László, a Nyugat-Balatoni TDM elnöke, aki véli, a kereslet sokkal nagyobb a járható kerékpárutakra, mint a kínálat. Ennek érdekében számos fejlesztést végeznek, melyek között szerepel a West Bike Balaton weboldal létrehozása, kerékpáros esőbeállók telepítése, szervizpontok létrehozása és az attrakciók kitáblázása. Több új útvonal is kidolgozásra kerül, ilyen például az augusztus 30-i átadásra tervezett Fertőd-Keszthely útvonal.

Elektromos hajón szeltük a Balaton habjait #Nyugat-Balaton #sajtóút #Márton

Turizmus.com (@turizmuscom) által megosztott bejegyzés,

A „minden kerékpáros út Keszthelyre vezet” szlogen keretében számos további fejlesztéssel készülnek a 2017-es év után is. Ilyen lesz például húsz új pihenő kialakítása, szemetesek és padok telepítése, illetve új típusú, QR-kódos táblák kihelyezése, melyek a környező turisztikai látványosságokat, vendéglátóhelyeket és szállásokat ismertetik majd.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum szintén fejlesztések előtt áll. A 2016-ban 211 ezer látogatót fogadó kastély nyolc hektáros parkjának rekonstrukciója több mint 400 millió forintos beruházásból valósul meg – mondta el Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető kiemelte a vadászati kiállításukat, mely az előző évben 89 ezer látogatót vonzott, így nagy reményeket fűznek afelé, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítás rendezési jogát megkapják, lehetőséget kapva arra, hogy bemutassák a hagyományos magyar vadászati módokat: a solymászatot, az íjászatot, az elöltöltős fegyvereket és az agarászatot.

Hotel Helikon terasz 2017. május

Fotó: turizmus.com

A január 10 óta a Hunguest Hotels üzemeltetésében működő Hotel Helikon november 6-ig fogadja a vendégeket, ekkor ugyanis egy teljes körű felújítás veszi kezdetét, mely a 4 csillag superior kategóriát célozza meg. A keszthelyi szálloda felújításának keretein belül nagyobb méretű, komfortosabb szobákat kívánnak kialakítani, ezáltal a három jelenlegi szobából csinálnak majd kettőt. Tervezett ugyanakkor egy magas fokú wellnessbővítés is, hogy 365 napon át fogadhassák a vendégeket. A felújításig all-inclusive szolgáltatással igyekeznek bevonzani őket – mondta el Joós Adél, a szálloda igazgatója.

 

Európa leginnovatívabb gyógyfürdő helysége 2016-ban

Hévízben több mint 11 ezer ágy várja a turistákat, ezek 30-35%-át magánszálláshelyek adják. Ennek fontosságát felismerve hirdették meg a magánszálláshely-fejlesztési projektet, melynek keretében a szálláshelyek visszapályázhatják az IFA 50%-át. Idén csupán egyetlen kikötés volt: a visszanyert összeget minőségfejlesztésre kell fordítani, mely nem tartalmazhat marketingfejlesztést.

Talán a projekt hatása is, hogy 2016-ban 22 százalékkal nőtt a bevallott vendégéjszakák száma Hévízen. Ez a növekvő tendencia 2017-ben tovább folytatódott, január-április időszakban ugyanis átlagosan 28 ezer vendégéjt könyvelhetett el a város. A visszapályázáshoz szükséges kritériumok jövőre azzal bővülnek, hogy csak azok pályázhatnak majd, akik a visszapályázott pénzből minősíttetik szálláshelyüket a koronás minősítés rendszerében.

Kis-Balaton

A Kis-Balaton szabályozott területe kiemelkedő példa a vízügy és a természetvédelem közös munkájának. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park naponta két alkalommal 2-3 órás szakvezetést tart a Diás szigeten, melynél főként a május-június kedvelt időszak a látogatók köréven.

660 millió forintos forrás áll természet- és környezetvédelmi fejlesztésekre – tájékoztatott Pap Gábor, a város polgármestere. A projekt keretén belül kiemelt szerepet kap a hévízi gyógytó megóvása és fejlesztése. Turisztikai szempontból a fejlesztések gyalogos utak, illetve kerekesszékesek számára is járható út fejlesztését és kenutúrák kialakítását fedik.

Megújul a belváros is, ahol várhatóan 2018 októberi befejezéssel a jelenlegi buszpályaudvar helyét Tourinform iroda, kerékpáros központ és egy állandó hévízi kiállítás veszi át. A buszpályaudvar a város külső területére kerül, ahonnan helyi járattal lehet majd a belvárosba jutni.

 

„Legyél te a hatodik érzék!”

Zalakaros „harmóniában a természettel és harmóniába önmagaddal” szellemiség alatt kelt életre és kínál valamennyi érzékszerv számára élményt, melyből az idelátogató erőt meríthet, feltöltődhet, lelassulhat, visszatalálhat a természethez és ez által önmagához. A Hat érzék kampány, keretein belül keresték Zalakaros kedvenc ételét is: térségi receptversenyt hirdettek.

Zalakaros kedvenc étele: magyarföldi tökmagos kalács

Fotó: turizmus.com

Július elsejétől várja vendégeit Zalakaros legújabb szállodája, a Park Inn by Radisson Zalakaros Hotel & Spa . A 239 szobás szálloda a Rezidor standarjeit követő 24 one-bedroom suite-tel, négy mozgáskorlátozottak számára kialakított szobával, illetve további pótágyazható kétágyas szobákkal rendelkezik. A szálloda közvetlen összeköttetésben van a Gránit Gyógyfürdővel, vendégei a családbarát fürdő valamennyi vizes attrakcióját igénybe vehetik a bejelentkezés és kijelentkezés ideje között.

Félpanziós alapellátást terveznek, mely büféasztalos reggelit és vacsorát tartalmaz. Augusztus 31-ig nyitási akciójuk ezzel szemben a SMART all inclusive elnevezést kapta, mely az alap ellátáson felül egy kései reggelit, könnyű ebédet és délutáni kávét és sütit, illetve inkluzív italfogyasztást is tartalmaz.

Park Inn Hotel Zalakaros 2017. május

Fotó: Turizmus.com

A szálloda nem rendelkezik majd saját wellness részleggel, a Zalakarosi Fürdővel ugyanakkor közvetlen összeköttetésben van a kerten keresztül és a szállodán belül egyaránt. A fürdőbelépő minden esetben a szobaárba lesz kalkulálva, emellett a fürdőt, annak hagyományos nyitva tartásával szemben a szálloda vendégei este 9 óráig élvezhetik majd.

A szálloda 300 fős konferenciateremmel rendelkezik majd, mely 1/3-2/3 arányban mobilfallal szétválasztható. A terem belmagassága 6,5 méteres, lehetőséget biztosítva akár színpadi technikák építésére is.

Kapcsolódó cikkek