Ókori római nekropolisz nyitotta meg kapuit a Vatikán alatt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 13:56

Megnyílt a látogatók előtt a Vatikán alatt húzódó ókori római temetkezési hely, a Via Triumphalis Necropolis, amely eddig csak kutatók és szakemberek számára volt elérhető.

A Via Triumphalis Necropolist még 1956-ban fedezték fel, nagy része azonban csak 2003-ban vált hozzáférhetővé a kutatók és a szakemberek számára. November közepén hosszú várakozás után megnyitották a Szent Rózsa-kaput, amelyen át a látogatók megtekinthetik a nekropolisz területén található, "Élet és halál a császárok Rómájában" című tárlatot.

A nekropolisz jelenleg pénteken és szombaton látogatható, belépőjegyet online kell foglalni a Vatikáni Múzeumok hivatalos honlapján.

Az újonnan nyílt kiállítás az ókori Róma titkait tárja fel, a nekropolisz falain belül pedig nyitott sírok, márvány szarkofágok, valamint lenyűgöző mozaikok és freskók találhatók közel ezer négyzetméteren. Szakértők szerint a nekropolisz azért is rendkívül értékes, mert az ókori Róma hagyományaiba és rituáléiba nyújt betekintést.

Az egyik legérdekesebb sírhely a pompeji színház gondnokáé, amelyben feltételezhetően a színházi díszletek elkészítéséhez használt ácsszerszámokat találtak – írta meg a TimeOut.

 

(Nyitókép: Vatikáni Múzeum)