Ökoturisztikai fejlesztés a Somlón

Forrás: turizmus.com

 2017. október 01. 12:11

Somlóvásárhely önkormányzata 299 millió forint összegű és 100%-os intenzitású támogatást nyert el az „Ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón" című projekt megvalósítására, tervezett befejezési határideje 2019. október 15.

A TOP keretében elnyert támogatás keretében  több helyszínt magába foglaló, hiányzó infrastruktúrákat pótló ökoturisztikai beruházás valósul meg. Célja a Somló hegy turisztikai fellendítése, melyet az ökoturisztikai alapinfrastruktúrák megteremtésével (pl. vizesblokk építése, vízvételi lehetőség biztosítása, illetve multifunkcionális terek létrehozása) és összefogáson alapuló marketingtevékenységgel kívánnak elérni.

A projekt célja a Somló turizmusának fellendítése

Fotó: Bakony-Balaton.hu

Ezen célok elérése érdekében a projekt első állomásaként a Somló hegy lábánál kialakítanak egy fogadóközpontot és egy kültéri foglalkoztatót, amely indítóhelyként funkcionál majd az ide látogatók számára, ugyanakkor a térség rendezvényeinek lebonyolítására is alkalmas.

A beruházás következő elemeként egy oktatóközpontot alakítanak ki,  ahol a Somló térségére jellemző foglalkozások, mesterségek bemutatása valósul meg kiállítások révén, valamint a kézműves foglalkozások megtartásának színtere lesz.

Harmadik projektelemként a meglévő, ám rossz állapotban lévő Taposó kutat felújítják, környezetét rendezik, így újra megtekinthetővé válik a Somló egy régi nevezetessége.

Negyedik beavatkozásként a Szent Margit Kápolna melletti területet rendezik,  ahol vizesblokkot és vízvételi lehetőséget építenek ki.

A fejlesztés eredményeként nem csak a turisztikai infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése, hanem munkahelyteremtés is megvalósul. Jelenleg a projekt előkészítési szakasza zajlik, amely a teljes megvalósítás megalapozását szolgálja. Ez idő alatt dolgozzák ki a tervezett beavatkozásokra vonatkozó igényfelméréseket és tervdokumentációkat.

Kapcsolódó cikkek